Sistemul informatic defect amână eliberarea certificatelor de cazier judiciar

30/08/2018

Pietrenii care au nevoie de cazierul judiciar trebuie să depună cererea la Poliţie mai devreme cu câteva zile, luându-şi astfel o marjă de siguranţă pentru a fi siguri că vor avea documentul la timp. Din cauza problemelor de funţionare constatate la Sistemul Informatic al Cazierului Judiciar Român, şeful Serviciului de la Piatra Neamţ a luat decizia ca eliberările să se facă în termenul legal de 3 zile de la depunerea solicitării. Luni, 27 august, sistemul “a picat” şi nu s-au putut face eliberări pe loc. Primele probleme au apărut săptămâna trecută, când solicitanţii, în majoritate stranieri, formaseră cozi mari la depunerea documentelor.
Pe geamul ghişeului eliberări caziere de la Poliţia Municipiului Piatra Neamţ poate fi citit următorul afiş: “Având în vedere dificultăţile tehnice întâmpinate în ultima perioadă, vă comunicăm faptul că, până la remedierea situaţiei, certificatul de cazier judiciar nu se va mai elibera pe loc, ci în cel mult 3 zile de la data solicitării, în conformitate cu art.28, alin.3 din Legea nr. 290/2004 privind Cazierul Judiciar”.
Dacă sistemul funcţionează, eliberarea certificatului de cazier judiciar se face pe loc. Dacă nu, sunt preluate cererile, urmând ca documentele solicitate să fie emise ulterior, în termenul legal de trei zile.
Sistemul Informatic al Cazierului Judiciar Român ROCRIS, care ar trebui să emită pe loc cazierul, s-a defectat săptămâna trecută, iar o echipă de specialişti lucrează pentru a remedia problema, a anunţat Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR). Sistemul Informatic al Cazierului Judiciar Român ROCRIS a devenit operaţional în septembrie 2013.
Sistemul informatic ROCRIS permite, în sistem automatizat, din orice punct de acces la sistem, eliberarea de certificate de cazier judiciar securizate pentru persoane fizice, cetăţeni români, străini sau apatrizi şi persoane juridice, în condiţiile legii, şi copii securizate de pe cazierul judiciar pentru toate sistemele informatice din domeniul apărării, ordinii publice, siguranţei naţionale şi justiţiei.
Geanina NICORESCU