* S-a demonstrat că laptele livrat de o fermă din Neamţ nu este toxic
După ce italienii au lansat o notificare de alertă europeană privind un posibil caz de dioxină în laptele livrat de o fermă din judeţul Neamţ, reprezentanţii Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor din Neamţ demontează, argumentat, această acuzaţie. Analizele efectuate, zilele trecute, într-un laborator cu renume din Germania arată clar că a fost o alarmă falsă. De remarcat faptul că imediat după lansarea alertei europene, prefectul de Neamţ a fost rezervat în a da verdicte şi a preferat să aştepte rezultatul tuturor analizelor pentru a trage o concluzie.
„Cu privire la notificarea de alertă europeană – depăşirea limitei maxime admise (LMA) de bifenili policloruraţi de tipul dioxinei într-un produs lactat obţinut din lapte crud materie primă, prelucrat la o fabrică de procesare a laptelui din judeţul Bacău şi furnizat de către o fermă din judeţul Neamţ, vă comunicăm că, la data prezentei (25 aprilie 2015) suntem în posesia buletinelor de analiză (emise de un laborator Comunitar acreditat din Hamburg, Germania) cu rezultatele analizelor efectuate pentru probele de lapte materie primă, furaje şi produs finit, prelevate din fermă de către reprezentanţii DSVSA în cadrul progamului de control oficial. În urma analizelor efectuate s-au obţinut rezultate corespunzatoare, nefiind constatate depăşiri ale limitelor maxime admise (LMA) pentru compuşi de tip PCB-dioxine, faţă de cerinţele Regulamentului CE nr. 1881/2006, cu modificările şi completările ulterioare”, a precizat dr. Sorin Ulea, director general al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Neamţ.
Având în vedere rezultatele analizelor de laborator mai sus amintite, ferma de vaci lapte poate livra lapte crud materie primă către procesare, iar centrul de prelucrare lapte din cadrul fermei poate recepţiona şprelucra laptele materie primă în produse lactate ce pot fi comecializate către consumatorul final, cu respectarea normelor sanitare veterinare impuse de legislaţia în vigoare.
Dioxinele sunt substanţe persistente, ce se descompun foarte greu atât în mediu cât şi în organism. Aceste substanţe sunt absorbite de organism şi depozitate în ţesutul adipos (grăsime) şi din această cauză alimentele cu un conţinut ridicat de grăsimi conţin şi o cantitate mare de dioxine.
Dioxina din carne, ouă, lactate. Este cancerigenă. Se transmite de la mamă la făt prin placentă şi prin laptele matern la nou-născut. Provoacă tulburări majore în tot organismul.
Nici focul nu poate distruge dioxina din alimentele contaminate cu această substanţă. Dioxina este denumirea generică pentru un grup de substanţe extrem de toxice, care rezultă din producerea a numeroase substanţe chimice (produse din PVC, pesticide, ierbicide, albirea hârtiei etc.) sau arderea acestora. Sunt considerate cele mai toxice substanţe, după reziduurile radioactive atât de periculoase, încât nu există o doză minimă considerată nepericuloasă pentru organism. În repetate rânduri, în ultimele decenii, comunităţi din SUA şi Italia au fost evacuate, deoarece teritoriul lor era contaminat cu această substanţă extrem de persistentă în mediu.
Geanina NICORESCU