S-a stopat nedreptatea din zootehnie!

Tina-Stop nedreptate* Și fermele nou înființate primesc subvenții *Perioada de referință: 1 aprilie 2015 – 1 martie 2016

Fermele de animale nou înființate vor beneficia și ele de ajutorul național tranzitoriu, ca urmare a schimbării criteriilor de eligibilitate pentru încasarea acestei plăți de către crescătorii de animale. Dintre aceștia, deținătorii de bovine aveau cel mai mult de pierdut. Iată și cum. Până să se facă această modificare legislativă, a cest tip de subvenție pentru bovine se plătea după o dată de referință. Ca urmare, nu mai conta câte vite avea omul în bătătură, ci doar câte erau declarate în acte. Erau fermieri care și-au vândut animalele, dar continuau să încaseze subvențiile. După cum existau și fermieri care au cumpărat animale, dar nu primeau nici un ban din subvenții.

Niște aberații, legal dictate! Inițial, atunci când s-a instituit această schemă de plată în zootehnie, data de referință pentru bovine a fost 31 ianuarie 2008. Când s-a intrat în noua alocare financiară, cea din perioada 2014-2020, pentru campania de cereri de subvenții din anul 2015, noua dată de referință era 31 ianuarie 2013. Adică aberația continua!

*Soluție da, rezultate ba!

În fapt, iată ce înseamnă data de referință și ce repercusiuni avea asupra crescătorilor de vite. Fermierii care dețineau animale la respectiva dată de referință și erau eligibili pentru plata ajutorului național tranzitoriu, chiar dacă și-au vândut animalele între timp, continuau să beneficieze de subvenții. În schimb, fermierii care au cumpărat animale, și-au creat o fermă ulterior datei de referință, automat erau săriți de la plata subvenției pe cap de animal. Pentru a se elimina această anomalie, în primă fază s-a propus o soluție, dar care n-a dat rezultate. În cazul fermelor nou-înființate, cumpărătorul trebuie să obțină de la vânzătorul de vite și cedarea dreptului de plată a subvențiilor.

Noile reglementări stopează nedreptatea privind subvențiile din sectorul zootehnic. Au apărut noi date de referință privind efectivul de animale deținut de un fermier, date care se vor schimba anual. Nu la 7 ani cât dura înainte această aberație!

*Efectivul minim: 3 capete bovine

Începând cu anul de cerere 2016, ajutorul se acordă și pentru exploatațiile nou înființate în perioada cuprinsă între data începerii depunerii cererii unice a anului anterior și ultima zi înainte de data începerii depunerii cererii unice aferentă anului în curs. Pentru a beneficia de această subvenție, fermierul trebuie dețină un efectiv minimum de 3 capete bovine cu vârsta de minimum 16 luni la data începerii depunerii cererii unice pentru anul în curs. La solicitarea ajutorului, ferma trebuie să fie înregistrată în Registrul Național al Exploatațiilor. Pentru anul de cerere 2016 exploatațiile noi sunt cele înființate în perioada 1 aprilie 2015 și data începerii depunerii cererii unice aferente anului 2016.

Toți fermierii care solicită ajutorul tranzitoriu trebuie să prezinte adeverința emisă de către medicul veterinar de liberă practică împuternicit, care atestă că efectivul de animale existent în exploatația cu cod ANSVSA, la data emiterii adeverinței, identificat și înregistrat în RNE, este cuprins în Programul acțiunilor de supraveghere, prevenire, control și eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protecția animalelor și protecția mediului, de identificare și înregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor și caprinelor.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU