* Pentru prima dată, sunt avute în vedere şi şcolile!
Din 2015 fermele si producătorii ecologici vor fi sprijiniţi printr-o paletă largă de programe şi alocări financiare. Vor fi acordaţi mai mulţi bani europeni, pentru mai multe tipuri de activităţi din domeniul producţiei agricole şi nu numai. Pentru prima dată, în astfel de programe sunt incluse şi şcolile. Mai exact elevii.
Le prezentăm pe cele mai importante, cele cu un impact major asupra dezvoltării agriculturii ecologice, pe tot fluxul ei tehnologic. Vor fi disponibile plăţi directe şi cofinanţare din partea Uniunii Europene, va fi reînnoit sprijinul pentru practicile agricole ecologice din cadrul programelor de dezvoltare rurala 2014-2020, vor fi disponibile fonduri Uniunea Europeană pentru produse ecologice în şcoli, pentru promovarea agriculturii ecologice şi vor fi alocate fonduri prin măsurile din sectorul acvaculturii şi cel al cercetarii şi inovării.
* Se dau bani europeni, dar se pun şi condiţii noi
De anul viitor, 30 la sută din plăţile directe vor fi utilizate pentru finanţarea agricultorilor în scopul derulării de practici agricole durabile, adică de ecologizare.
Fermierii din domeniul producţiei ecologice nu vor fi afectaţi de acestă cerinţă, pentru că ei deja lucrează după aceste practici agricole.
De la Uniunea Euroepană vor fi finanţate asociaţiile din agricultura ecologică, sindicatele agricole, organizaţiile de mediu şi alte părţi interesate. Ele sunt eligibile pentru cofinanţare din partea Uniunii Europene în sprijinul comunicării referitoare la agricultura ecologică în rândul publicului, agricultorilor şi al altor părţi active din zonele rurale.
Un sprijinul financiar consistent va fi oferit agricultorilor activi pentru trecerea la practici agricole ecologice, dar şi pentru menţinerea celor deja existenţi în sistem.
Un sprijin suplimentar va fi acordat agricultorilor şi operatorilor din domeniul producţiei ecologice printr-o serie largă de oportunităţi flexibile de finantare, între care amintim cooperarea la nivelul lanţului alimentar pentru stimularea inovării, dezvoltarea de sisteme de calitate pentru produsele agricole, înfiinţarea de grupuri sau organizaţii de producători.
* Promovarea agriculturii ecologice
Uniunea Europeană acordă finanţări organizaţiilor comerciale, interprofesionale pentru sprijinirea creşterii gradului de conştientizare în rândul consumatorilor cu privire la sigla, producţia şi controalele ecologice ajunse pe raftul magazinelor ori în pieţe.
Foarte important! Sunt avute în vedere toate tipurile de activităţi de promovare de pe piaţa internă şi din ţările din afara Uniunii Europene. Finanţarea poate fi de maximum 50%, solicitantul vine cu partea sa de contribuţie de minimum 20%, iar statele membre cofinanţează cu restul de bani.
*Elevii şi agricultura ecologică
Un capitol aparte, nou de altfel, este cel privitor la promovarea agriculturii ecologice în şcoli. Vorbim, în primul rând, de programul de încurajare a consumului de fructe şi legume şi cel de distribuire a laptelui în şcoli.
Mai nou, este avută în vedere şi finanţarea Programelor voluntare, cu fonduri de la Uniunea Europeană, care permit şcolilor să achizitioneze produse ecologice şi să integreze teme legate de producţia ecologica. Această posibilitate de finanţare consolidează legaturile dintre elevi şi agricultura ecologică, contribuie la asigurarea pe termen lung a cererii de produse ecologice.
Tina CONDREA