Pompierii demarează o amplă campanie de informare publică- „În siguranţă, acasă”

03/12/2017

*Principalele măsuri de prevenire a incendiilor, afişate la blocuri!
Îngrijoraţi de statistica incendiilor produse în ultimii ani în ţară, care arată că s-a menţinut ridicat numărul incendiilor soldate cu victime şi pagube materiale importante la locuinţele cetăţenilor, pompierii s-au gândit să ia atitudine prin declanşarea unei campanii de prevenire.
„Pentru creșterea gradului de siguranță al comunităților, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava” al judeţului Neamţ a realizat un material preventiv, sub forma unui afiș, intitulat „ÎN SIGURANŢĂ, ACASĂ”, ce prezintă principalele măsuri de prevenire a incendiilor la blocurile de locuinţe. Acesta va fi afişat la fiecare scară de bloc din municipiile Piatra Neamţ, Roman şi oraşele Tîrgu Neamţ, Bicaz şi Roznov, cu sprijinul primăriilor din aceste localităţi. Ccampania îşi propune reducerea numărului de victime precum şi a valorii pagubelor materiale în urma incendiilor. Această campanie se va desfășura pe parcursul a șase luni, începînd cu noiembrie 2017”, a declarat slt. Adrian Rotaru, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava” Neamţ.
Campania prevede recomandări pentru evitarea izbucnirii incendiilor pe fiecare nivel al blocurilor.
Spre exemplu, la mansarde și acoperișuri cu pod, pompierii vă sfătuiesc să nu executați lucrări de amenajare a mansardelor fără obținerea autorizațiilor necesare; nu realizați instalații electrice improvizate; nu folosiți chibrituri, lumânări sau orice alt mijloc cu flacără deschisă; nu depozitați materiale combustibile sau inflamabile, cum sunt butelii, bidoane cu produse petroliere, etc ; nu amplasați afumători improvizate; nu blocați sau îngustați căile de acces, evacuare și intervenție, cu orice fel de materiale; nuu blocați accesul la hidranții de incendiu interiori și al celor stradali. Foarte important este să nu blocați a II-a cale de evacuare (ușă acces) din scara blocului. La subsoluri nu depozitați materiale inflamabile sau materiale combustibile în cantități mari.

Geanina NICORESCU