Pentru a doua lună consecutiv, în județul Neamț, nu se vor organiza cursuri de pregătire

28/08/2017
  • În septembrie 2017, șomerii nemțeni, privați de obținerea unei diplome care să fie recunoscută în țară și în UE
  • La toamnă, Agenția de Șomaj Neamț va organiza Bursa Locurilor de Muncă pentru Absolvenți

ANDRIEȘ

După ce în luna august, Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Neamț a oprit „robinetul” reconversiei profesionale, iată că povestea se repetă și în septembrie, când la Centrul de Formare Profesională Piatra Neamț nu se vor organiza cursuri noi de pregătire pentru persoanele dornice să obțină o calificare sau o nouă meserie bănoasă.

Pentru tinerii care se află în căutarea unui loc de muncă, în octombrie, AJOFM Neamț va pune în practică Bursa Locurilor de Muncă pentru Absolvenți, care va avea loc la Piatra Neamț, Roman și Târgu Neamț. Chiar dacă târgul de joburi este destinat absolvenților, la eveniment pot participa toți șomerii aflați în căutarea unui loc de muncă, care în acest fel, au ocazia să discute față în față, cu reprezentantul angajatorului.

În toamna anului trecut, la evenimentul similar, au participat 97 de agenți economici, respectiv 45 la Piatra Neamț, 44 la Roman și 8 la Târgu Neamț, care au oferit 758 locuri de muncă vacante. În ordine, cele mai multe joburi au fost la Roman -378, la Piatra Neamț -326 și 54 la Târgu Neamț. În aceeași zi, la târg, Agenția Județenă pentru Ocuparea Forței de Muncă Neamț a reușit să adune 554 de persoane, respectiv 283 la Piatra Neamț, 193 la Roman și 78 la Târgu Neamț. Ca urmare a acestei acțiuni, 40 de absolvenți au fost angajați pe loc, iar 169 au fost selectați în vederea încadrării. La Piatra Neamț, gazda acestei activități a fost Centrul de Formare Profesională. La acea dată, la intrarea în instituție, șomerii interesați se puteau înscrie și la cursurile organizate de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Neamț. În plus, absolvenții  puteau să primească și consiliere cu privire la locurile de muncă vacante în străinătate, intermediate prin rețeaua EURES. La câțiva pași mai încolo, tinerii erau îndrumați către cele două încăperi unde se aflau angajatorii. Din păcate, puțini au fost cei care au dorit cu adevărat să participe la interviu, mulți dintre șomeri doar au privit timp de câteva minute oferta, după care și-au luat tălpășița din instituție, mulțumiți că au făcut prezența, și nu vor rămâne fără indemnizația de şomaj. La un moment dat, chiar am asistat la un moment mai delicat, când o reprezentantă a unei firme prestigioase din Neamț se ruga de tineri să vină să discute cu dânsa, mai ales că pe cartonul prezentare erau descrise destule joburi care așteptau să fie ocupate…

Una peste alta, la nivel de țară, luna viitoare, Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă va da startul a 194 de cursuri gratuite, la care vor paticipa 3.473 de persoane.  Programele de formare profesională cu cele mai multe locuri disponibile vizează calificări de ospătar (chelner), vânzător în unități de alimentație (280), lucrător în comerţ (185), inspector (referent) resurse umane (174), frizer, coafor, manichiură, pedichiură (157), operator introducere, validare şi prelucrare date (157), bucătar (153), agent de securitate (151), contabil (123), instalator instalații tehnico-sanitare și de gaze (105) și  coafor (98). Cei mai mulţi participanţi se preconizează a fi în judeţele Vrancea (196), Timiş (184), Brașov (182), Dâmbovița (182) și Olt (155).