Pășunatul vacilor: sfaturi pentru tinerii fermieri

Tina-Pășunatul vacilorPășunatul este cea mai bună soluție pentru hrănirea animalelor. Studiile au arătat că, în raport cu fânul, iarba, respectiv masa verde de pășune, este mai ușor digerabilă de către bovine, le oferă de 10 ori mai multe vitamine, iar clorofila din părțile verzi ale plantelor sporește conținutul de hemoglobină.

Prezentăm câteva sfaturi care pot fi de folos, dacă sunteți la început în creșterea vacilor.

Calculați corect suprafața de pășune pentru o bovină, care este de aproximativ 0,3-0,4 hectare de pășune. Cel puțin 10% din suprafața pentru pășunat trebuie lăsată „să se odihnească“. Este recomandat pășunatul pe parcele, porțiuni mai mici care să asigure necesarul de iarbă pentru 2-5 zile, în funcție de numărul animalelor.

*Sursa de apă este foarte importantă!

Sursa de apă, adăpătorile, nu trebuie să fie la distanță mare de locul unde animalele se află la păscut. Apa să fie în cantitate suficientă pentru toate vacile, mai ales că în zilele toride, când consumul poate ajunge la 150 de litri pe cap de animal. Adăparea vacilor, doar de doua ori pe zi, înseamnă o pierdere de 15% din producția de lapte. La un consum de furaje cu 1 kg substanță uscată sunt necesari 3-6 litri apă. De aceea, vacile cu producții mari de lapte trebuie adăpate de 4-6 ori pe zi în perioada de vară, având în vedere că numai pentru obținerea unui litru de lapte sunt necesari 2-3 litri de apă.
Vara, prin lapte, dar și prin transpirație, se elimină multă apă, care antrenează și o importantă cantitate de săruri, motiv pentru care vacile trebuie să aibă pe pășune brichete cu conținut complex de săruri sau bulgări de sare.

*Calitatea laptelui e dată de calitatea pășunilor

Calitatea masei verzi influențează calitatea și cantitatea de lapte obținut. O pășune foarte bună, pe care s-au făcut toate lucrările de întreținere și pe care se practică un sistem de pășunat rațional, poate asigura necesarul de principii nutritive pentru producții zilnice de 15-18 kg de lapte, fără adaosuri de concentrate. Consumul maxim de masă verde se realizează în faza de vegetație tânără a plantelor, când coeficientul de digestibilitate este de peste 75%. Odată cu avansarea în vegetație, crește conținutul de celuloză, digestibilitatea se reduce până aproape de 60%, iar valoarea nutritivă a furajului scade.

Înălțimea plantelor, densitatea și omogenitatea covorului ierbos, componența floristică a acestuia și temperatura exterioară, împreună cu asigurarea necesarului de apă potabilă, sunt factorii care influențează cantitatea de masă verde consumată de animale.

*Verificați sănătatea animalelor

Suprafețele umede și capetele de pășune sunt locurile care favorizează apariția și dezvoltarea larvelor parazit. Primăvara, animalele trebuie investigate pentru eventual viermi pulmonari, în timp ce în a doua perioadă de pășunat, vitele trebuie căutate de viermi gastrointestinali. Administrarea tratamentelor se va face sub supravegherea și la indicația medicului veterinar.

Comparativ cu perioada de stabulație, la păscut este nevoie de o forță de muncă redusă. Aveți însă grijă ca persoana sau persoanele care supraveghează animalele să fie atente și să vă raporteze ce probleme apar când animalele sunt duse sau aduse de la pășune. În cazul în care traseul spre pășune implică traversarea unor drumuri circulate intens de către mașini, ați putea lua în calcul ca ciurda să fie supravegheată de cel puțin două persoane.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU