Oierii și vânătorii, e picior de război?

Tina-Vânătorii...hingheriCâinii de la stână și timpul de pășunat, principalele conflicte

Legea vânătorii a creat mare deranj în rândul crescătorilor de animale, ea pune pe picior de război oierii și pasionații vînatului. Motive de supărare sunt mai multe, ele fiind mult discutate la întâlnirea fermierilor cu ministru secretar stat Daniel Butănoi. Fermierii sunt nemulțumiți de faptul că amenajamentele fondurilor de vânătoare s-au îndesit, iar ei nu au voie să pășuneze cu animalele în acele zone. S-au plîns apoi și de distrugerile de recolte pe care le fac animalele sălbatice, în special mistreții. Pentru a cere despăgubiri este nevoie de foarte multe documente, de bătut pe la diverse uși, iar suma primită este derizorie.

Legea prevede că, în zona de munte, ciobanii pot ține la stână numai trei câini. În zona de deal au voie la numai doi câini, iar la câmpie, doar unul. Câinii în plus pot fi împuscați de vânătorii cărora le ies în cale. Imediat după ce legea a trecut de Senat, senatorul nemțean Liviu Bumbu ne declara: ”Legea vânătorii a fost gândită împotriva naturii. O stână trebuie să aibă atâția câini cât are nevoie. Pentru că nu poți împovăra un câine cu o sarcină în plus. Nu poți pune un câine care protejează stâna de animalele sălbatice să întoarcă și oile la stână. Asta e treaba altor fel de câini. Mai mici, mai agili, mai ușori. Câinii care apără stâna sunt mai bătăioși, mai greoi, mai solizi. Dar, la această situație absurdă s-a ajuns când în Parlamentul României sunt mai mulți vânători decât agricultori”.

*Lege neconstituționlă, zic oierii

Acum, Sindicatul Național al Crescătorilor de Ovine și Caprine din România cere abrogarea Legii vânătorii modificată în iulie 2015, întrucât consideră că aceasta încalcă grav dreptul la proprietate și le permite asociațiilor de vânătoare să facă ce doresc pe terenurile proprietate privată. Reprezentații oierilor amenință cu protestul în fața Parlamentului dacă legea nu va fi abrogată. În plus, liderii oierilor vor să sesizeze Curtea Constituțională și Avocatul Poporului, respectiva lege fiind considerată de crescătorii de ovine ca neconstituțională.

Modificările la această lege au fost aprobate, luna trecută, fără a fi consultate și asociațiile crescătorilor de animale. Liderii naționali ai oierilor susțin că ultimele modificări sunt aberante, încălcând grosolan dreptul de proprietate. Un prim exemplu e cel al interzicerii pășunatului în perioada 6 decembrie-24 aprilie, timp în care proprietarul de teren nu poate nici să-și recolteze culturile, dacă acestea sunt preferate de vânat.

O altă prevedere aberantă este aceea că li se interzice crescătorilor de animale să își protejeze bunurile, respectiv turma, cu mai mult de doi câini, pentru a nu fi speriat vânatul, în condițiile în care animalele sălbatice le produc crescătorilor de animale pagube însemnate, iar aceștia nu sunt despăgubiți.

O altă nemulțumire este generată de faptul că taxele pentru închirierea terenului nu sunt încasate de proprietar, ci de primării.

Tina CONDREA