Oierii, duși cu vorba de la Ana la Caiafa

Tina-Oierii*Din Parlament li s-a promis modificarea legii *La Guvern li s-a zis că legea nu poate fi modificată prin ordonanță de urgență

Oierii s-au ținut de cuvânt și au venit în număr foarte mare să protesteze în București.

La protestele de la București a participat și  Vasile Lăcătușu, oier din zona Târgu Neamț. „Văd că nu se ia nici o măsură pentru noi, oierii. Nu am venit la Parlament ca să plecăm fără nici o înțelegere. Vrem să plecăm cu un rezultat sigur și clar: dacă se modifică ori nu legea. Eu nu pot să nu ies pe oile mele de pe data de 6 decembrie până pe 24 aprilie. Este proprietatea mea. Am 500 de oi și 40 de hectare de teren, proprietate personală. Nu se poate așa ceva! Mai ales că în vară a fost secetă mare. Nu-mi interzice mie vânătorul să ies cu turma de oi pe proprietatea mea. Am nevoie de câni la stână, cred că și de 10. La munte este nevoie de mai mulți câini, acolo vin câte 5-6 lupi o dată. Vine ursul și-ți ia oaia imediat. Cum să  păzești oile cu numai 3 câini? Nu-i vorba de ogari, câini de vânătoare. Dar nici de câini maidanezi, sunt câini ciobănești învățați să păzească oile. Noi avem nevoie de ei. Să vină domnii parlamentari să stea o noapte la stână și să ne păzească oile, dacă tot au dat o așa lege. Apoi să-mi spună de câți câini am nevoie, câți să țin la stână ori după turmă“, a spus Vasile Lăcătușu.

Ciobanii au luat cu asalt clădirea Parlamentului, după ce au „rupt“ cordonul de jandarmi.

O delegație a oierilor a „colindat“ apoi prin Parlament. Mai întâi, crescătorii de oi au mers la Călin Popescu Tăriceanu, președintele Senatului, care le-a promis rezolvarea problemei, prin adoptarea de către Guvern a unei ordonanțe de urgență. Au mers apoi la Comisia de agricultură din Camera Deputaților. Aici, după discuții aprinse, li s-a promis că vor fi modificate cele două articole mult hulite. Când și cum, rămâne de văzut…

De la Guvern li s-a spus clar că Legea vânătorii nu poate fi modificată printr-o ordonanță de urgență, fiind vorba de o lege inițiată de Parlament. Dar și că se caută soluții tehnice pentru modificarea articolelor privind perioada de pășunat și de limitare a numărului de câini de la stână. De aici problema a fost pasată în sarcina miniștrilor de la Mediu și Agricultură. Care miniștrii, pe moment sunt plecați la Bruxelles…

Peste tot pe unde au umblat delegația oierilor protestatari li s-a dat dreptate, toată lumea a recunoscut că legea este aberantă, cel puțin prin cele două articole incriminate de ciobani. Dar modificarea mult dorită de oieri tot nu s-a produs, spre disperarea oierilor, care acuzau că sunt pedepsiți cu „arestul la domiciliu“ cu tot cu oi și câini, din 6 decembrie până pe 24 aprilie. Perioadă în care le este interzis pășunatul, chiar și pe terenurile pe care oierii sunt proprietari. Li se încalcă grosolan dreptul la proprietate, este o măsură abuzivă, neconstituțională. Asta într-un an în care au mari probleme cu asigurarea necesarului de furaje, din cauza secetei.

Apoi, oierii s-au plâns și de întârzierea mare la plata subvențiilor. „Să ne dea banii acum, când a căzut frunza, nu în primăvară, când dă frunza și avem unde paște oile…“ zicea plin de năduf unul dintre oierii protestatari.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU