Nu declari laptele cumpărat: Amenzi între 500 -1000 lei!

Eliminarea sistemului cotelor de lapte, la 1 aprilie 2015,  a dus  noi reglementări pe piața laptelului, și foarte multă birocrație! Dar  și sancțiuni noi!

Prima reglementare: toate livrările de lapte se fac numai în baza unui contract încheiat între părţi, iar vânzarea laptelui în afara contractului este dur sancționată.
Cea de a doua, vine și cu birocrația. Începând cu 1 mai 2015, operatorii economici care achiziţionează lapte de la producători trebuie să declare, până pe data de 15 a fiecarei luni, cantitatea de lapte achiziţionată de la producători în luna precedentă. Declaraţiile lunare obligatorii se pot transmite prin e-mail la adresa primcumparatori@apia.org.ro.

* Termenul limită: 15 mai

Operatorii care achiziţionează lapte de la producători trebuie să depună declaraţia lunară privind cantitatea de lapte crud care le-a fost livrată în luna precedentă, până la data de 15 mai 2015. Și tot așa lună de lună, termenul limtă fiind de fiecare dată pe 15. Pe timpul cotei de lapte, declarațiile fermierilor erau anuale, acum sunt lunare!

Declaraţia lunară va fi transmisă atât în format electronic, cât şi pe suport de hârtie. Declaraţia în format electronic  va cuprinde  datele de identificare ale prim-cumpărătorului de lapte și informaţiile referitoare la cantităţile de lapte achiziţionate lunar. În plus, declaraţia în format scris conține numele şi prenumele reprezentantului legal al prim cumpărătorului, semnătura şi ştampila.

Orice întârziere în depunerea declaraţiilor lunare va fi sancţionată cu amenzi cuprinse între  500 lei și 1.000 lei. Autoritatea competentă responsabilă pentru efectuarea controlului, constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor este Agenţia Naţională pentru Zootehnie-Filiala Neamț.

*Asocierea fermierilor

Pentru a rezista pe piata laptelui şi  a creşte puterea de negociere a preţului laptelui cu prim-cumpăăatorii, fermierii trebuie să se constituie în organizaţii de producători.Autoritatea competentă pentru recunoașterea organizațiilor de producători și înregistrarea prim-cumpărătorilor de lapte este APIA Neamț. Pentru asta, organizaţiile de producători din sectorul laptelui şi al produselor lactate, trebuie să depună cererea de recunoaştere însoţită de documentele anexe la APIA Neamț. Abia după recunoașterea oficială, organizaţia de producători poate negocia, în numele membrilor săi, contractele de livrare a laptelui crud, mai cu seamă prețul acestuia.

Tina CONDREA