NOU! Bani europeni pentru pajişti ecologice

Tina-Pajiști ecoAgricultura ecologică reprezintă o oportunitate și pentru micile afaceri agricole nemţene. Dovadă că  sistemul agriculturii ecologice a pătruns masiv şi în zootehnie, alături de sectorul vegetal. Putem vorbi de un sistem integrat al agriculturii ecologiste nemțene, între sectoarele vegetal și zootehnic. În cifre, iată și cum se face integrarea producției.

La ora acutală, în sistem bio, figurează 400 bovine, 170 ovine şi caprine şi 44 de porci. În apicultura ecologistă sunt înregistraţi 8 operatori care deţin un total de 1250 familii de albine. Pentru ca animalele să fie menţinute în „dieta” ecologică,  şi păşunea trebuie să fie întreţinută şi exploatată tot în acest regim. La nivelul judeţului  Neamţ, avem deja 500 hectare de păşune trecute la sistemul agriculturii ecologiste.

*Bani europeni pentru agricultorii ecologişti

Acum,  „ecologiştilor” li se acordă o atenţie financiară deosebită. Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020 conține un pachet financiar suplimentar  destinat pășunelor și fânețelor certificate ecologic. Este pentru prima dată, când s-a dat curs solicitărilor asociațiilor sectorului bio, luând  în calcul şi finanţarea europeană anume destinată lor.

Dacă sprijinul financiar va acoperi costurile de certificare și costurile cu inputurile certificate ecologic necesare pajiștilor, atunci vor fi şi mai mulţi fermierii care vor trece de la agricultura tradiţională la cea ecologică.

Agricultura ecologică a primit şi până acum fonduri europene. Banii erau alocați pentru trecerea de la agricultura tradițională la cea ecologistă, menținerea ei în acest sistem, la care se adaugă subvenţiile alocate pe suprafaţă şi cap de animal. Acum, agricultorii ecologiști beneficiază de un pachet financiar suplimentar.

Tina CONDREA