Efecte la cazul ”Copilul înecat de la Fundația WKMS”
*Ancheta administrativă a depistat câteva nereguli
Mihaela Gemine, președinta Fundației „W.K.M.S. – Să-i ajutăm iubindu-i”, unde era în plasament băiatul de 16 ani care s-a înecat la Bâtca Doamnei în luna august a acestui an, a fost schimbată din funcţia pe care o deţinea în cadrul Comisiei pentru protecţia copilului.
Comisia este condusă de către secretarul judeţului (Daniela Soroceanu) şi este alcătuită din câte un reprezentant al Direcției de Asistență Socială și Potecția Copilului (director adjunct Dan Marian Lospa), Inspectoratului Școlar, Poliției Județene, AJPIS (Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială), DSP şi un reprezentant al ONG-urilor acreditate. Până la acest tragic incident, ca reprezentant al ONG-urilor în funcţie a fost Mihaela Gemine. Tragedia copilului înecat (aflat în plasament la Fundația condusă de aceasta) a stârnit controverse în ceea ce priveşte compatibilitatea şi moralitatea acesteia de a mai face parte din Comisie.
Preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, Culiţă Tărâţă s-a autosesizat și a dispus efectuarea unei anchete interne atât în cadrul Fundației „WKMS – Să-i ajutăm iubindu-i”, cât și în cadrul DGASPC Neamț.
Astfel, prin Hotărârea Consililului Judeţean nr.159 din 26.09.2013 pentru modificarea Hotărârii Consiliului Judeţean Neamţ nr. 100/2004 privind reorganizarea Comisiei pentru protecţia copilului Neamţ „examinând expunerea de motive nr. 11787/2013 a domnului Culiţă Tărâţă, preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, întocmită în baza adresei nr. 7803/2013 a Direcţiei de Sănătate Publică Neamţ – se modifică art.1 al Hotărârii Consiliului Judeţean Neamţ nr. 100/2004 privind reorganizarea Comisiei pentru protecţia copilului Neamţ, cu modificările şi completările ulterioare, în sensul înlocuirii în cadrul acestui organism a doamnei Mihaela Gemine cu doamna Daniela Coman, ca reprezentant al organismelor private acreditate”.
Daniela Coman este preşedinta „Asociaţiei de sprijin a persoanelor cu nevoi speciale – Luceafărul”- ONG cu 55 de beneficiari, ce a fost constituit de părinţii copiilor cu dizabilităţi şi care are ca scop asigurarea asistenţei sociale şi educaţionale a persoanelor cu nevoi speciale.
Reamintim că în ziua de 20.08.2013, 13 copii din cadrul centrului au efectuat o activitate de petrecere a timpului liber, în comuna Alexadru cel Bun, sat Agarcia în dreptul Pensiunii Lori pe malul canalului Bistriţa, iar unul dintre ei, Buga Claudiu Constantin în vârstă de 16 ani s-a înecat.
Din Raportul final nr. 19162/02.09.2013 al Direcției de Asistență Socială și Peotecția Copilului privind rezultatul cercetării administrative cu privire la împrejurările în care a dispărut prin înec minorul Buga Claudiu Constantin, reiese că toţi cei 13 copii au fost însoţiţi doar de contabilul fundaţiei Baltag Pavel (soţul preşedintei Mihaela Gemine), pe când în mod normal trebuia să fie un însoţitor la 5 copii.
Copilul Buga Claudiu Constantin era din Roman,judeţul Neamţ şi a fost dat în plasament în anul 2006 la Fundaţia „W.K.M.S. – Să-i ajutăm iubindu-i”. Părinţii minorului au decedat, tatăl în anul 1999, iar mama în anul 2006. Băiatul s-a adaptat foarte bine mediului în care era integrat şi a înregistrat rezultate bune şi foarte bune la învăţătură, atât în clasa a V-a, cât şi a VI-a, aşa cum rezultă din situaţia şcolară prezentată de preşedinta asociaţiei Mihaela Gemine ataşată la dosarul care a făcut obiectul cercetării administrative(fila 52-55).
Concluziile comisiei care a efectuat ancheta administrativă (alcătuită din Dumitru Sauciuc-consilier juridic, Neculai Bordeianu – inspector superior şi Chirilescu Mihaela – ispector specialitate) sunt următoarele:
„1. Numărul supraveghetorilor a fost prea mic în raport cu numărul copiilor, fapt care a condus la pierderea de sub control a acestora;
2. Locul ales pentru agrement de către însoşitorul grupului Baltag Paul a fost nepotrivit şi neinspirat (n. a.: cu atât mai mult cu cât el singur a declarat că nu ştie să înoate). Acesta avea obligaţia să prevadă posibilitatea că unii dintre copii se vor aventura la scăldat în Lacul Bâtca Doamnei, loc interzis pentru astfel de activităţi.
În concluzie, comisia recomandă conducerii executive DGASPC ca aceasta să dispună asistenţilor sociali din cadrul instituţiei, efectuarea de verificări periodice la toate centrele de plasamnet din cadrul Direcţiei, precum şi la asociaţiile şi fundaţiile în care se află copii daţi în plasament.
O atenţie deosebită va trebui să acorde reprezentantul legal al fundaţiei, modului de petrecere a timpului liber a copiilor aflaţi în plasament.
Grupurile de copii vor fi însoţite în excursii şi drumeţii de un număr suficient de supraveghetori – 5 copii la un supraveghetor – precum şi să se evite locurile de agrement sau de campare în zone în care există un potenţial pericol, cum ar fi lacuri,baraje, canale de aducţiune, versanţi.
Cu privire la măsurile ce trebuiesc luate de către reprezentanţii legali ai fundaţiilor, conducerea DGASPC a transmis Fundaţiei „W.K.M.S. – Să-i ajutăm iubindu-i” o notă cu măsurile ce trebuiesc luate de îndată, pentru evitarea oricăror situaţii nedorite”.
Concluzia, dincolo de rapoarte şi constatări, este că viaţa acestor copii, care deja sunt vitregiţi de soartă – fiind abandonaţi în braţele statului – trebuie cu grijă şi responsabilitate supravegheată, cu atât mai mult cu cât scopul acestor fundaţii şi centre de plasament este de a-i ajuta să se simtă ca într-o familie, să fie ocrotiţi şi iubiţi.
Aşa cum a a declarat şi Dan Marian Lospa – director general adjunct DGASPC Neamț – „Durerea mare e că s-a pierdut un copil”.
Mihaela Racovanu