Aproape zilnic, un copil din Neamţ este luat în evidenţe cu grad de handicap!

09/11/2017

Schimbări legislative la încadrarea în handicap a copiilor, alte beneficii băneşti

Aproape zilnic, un copil din Neamţ este luat în evidenţe cu grad de handicap!

  • Ultimele modificări legislative pot schimba încadrarea în grad de handicap, determinând reducerea sau creşterea beneficiului financiar
  • Peste 2.000 de copii cu dizabilităţi sunt sub protecţia DGASPC Neamţ, aproape 300 fiind încadraţi anul acesta!

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Neamţ are în evidenţe 2.238 de copii cu dizabilităţi încadraţi într-un grad de handicap, din care 276 constituie cazuri noi, înregistrate anul acesta. Mai mult de jumătate dintre copii (1.212)  sunt încadraţi cu grad grav, ceea ce înseamnă că trebuie să fie în permanenţă supravegheaţi. Ultimele modificări legislative provoacă, însă, o serie de schimbări în ceea ce priveşte aplicarea criteriilor medico-psihologice care stabilesc încadrarea în grad de handicap, astfel încât pentru unii copii diagnosticaţi cu anumite afecţiuni scade gradul de handicap. Pe hârtie, pentru că în realitate ei rămân aceiaşi, cu aceeaşi dependenţă de adulţi.

“Detaliind, Ordinul 1306/1883/2016 pentru aprobarea criteriilor biopsihosociale de încadrare a copiilor cu dizabilităţi în grad de handicap prevede două categorii de criterii utilizate în evaluarea copiilor cu dizabilități: criterii medico-psihologice şi criterii  psihosociale. Prin corelarea aplicării celor două tipuri de criterii rezultă gradul de handicap. În ceea ce priveşte criteriile medico-psihologice, pentru anumite afecţiuni au intervenit unele modificări care determină schimbarea gradului de handicap. Pentru unii copii diagnosticaţi cu anumite afecţiuni a crescut gradul de handicap iar pentru alţii a scăzut”, a afirmat Magda Vasilache, purtătorul de cuvânt al DGASPC Neamţ.

Reprezentantul Direcţiei Neamţ a subliniat că încadrarea afecţiunii în criteriile medicale se realizează diferit în comparaţie cu vechile criterii. Astfel, aplicarea criteriilor sociale si psihosociale cat si coroborarea criteriilor medicale si medico-psihologice  cu cele sociale pot determina modificarea gradului de handicap la reevaluare. Un exemplu pozitiv din punct de vedere financiar pentru familia în cauză este încadrarea copiilor diagnosticaţi cu diabet zaharat. Dacă înainte se putea încadra în mediu, accentuat sau grav în funcţie de complicaţiile care apăreau alături de diabet sau vârsta copilului, acum, după noul ordin, toţi copiii cu diabet insulinodependent se încadrează la gradul grav.

Printre schimbările în favoarea multor categorii de copii cu dizabilităţi, determinate de Ordinul 1306/1883/2016 coroborat cu alte acte normative din domeniu, se numără valabilitatea certificatului de încadrarea în grad de handicap pe o perioadă de maximum 24 de luni (față de maximum 12 luni până acum), depunerea dosarului în vederea reevaluării în grad de handicap cu cel puțin 60 de zile înainte de expirarea vechiului certificat (anterior termenul era de 30 de zile), iar pentru copiii încadrați în gradul de handicap grav cu asistent personal reprezentanții legali vor putea opta la fel ca și adulții fie pentru indemnizația de însoțitor, fie pentru asistent personal.

 

Geanina NICORESCU