Secretele folosirii lor în bucătărie
Lumea condimentelor este vastă, mai accesibilă acum prin pătrunderea lor masivă pe piața românească. Vorbim de acele condiment „exotice” pe care vedeam doar în bucătărie din străinătate, pe net. Am observat că bucătarii contemporani au depăşit vechile bariere gastronomice şi au îndrăznit să combine din ce în ce mai inedit. Un sfat însă este universal valabil: folosiți cu moderaţie un singur condiment la un tip de preparat, până reuşiți să vă definiți bine gusturile, să faceți cunoştinţă cu ele. Apoi puteți încerca să combinați câte două-trei, dar numai unul dintre ele să rămână în proporție mai mare! Fiecare mâncare cu condimentul ei! Cimbrul se foloseşte la fripturi, tocăniţe, chifteluţe, mezeluri de casă, peşte şi cocteiluri din fructe de mare, pateuri, salate de legume, la dressinguri pentru salate de legume, la sosurile de tomate, la sos olandez ori bolognez. Frunzele de maghiran pot asezona tocăniţele, chifteluţele, carnea de oaie, cărnaţii şi friptura de porc, rasolul de peşte, creveţii, supele, sufleurile, plăcintele, omletele, pastele tartinabile pentru micul dejun, marinatele, sosul bolognez, sosurile de legume şi pâinea libaneză. Vom condimenta cu seminţe de chimen supele de vită, fripturile, chifteluţele, hamburgerii, plăcintele de legume şi brânză, sosurile picante pentru fripturi la grătar, sosurile de legume, sosurile mexicane. Oregano este condimentul ideal pentru pizza, biscuiţi aperitiv, ciabatta, sos pentru spaghete, sos de tomate, sosuri picante pentru fripturi la grătar, omlete, plăcinte cu legume şi brânză, chifteluţe marinate, friptura de pui, şunca şi biftecul. Rozmarinul merge la chifteluţe, omlete pe care le vrei foarte aromate, dressinguri pentru salate, fripturi din orice fel de carne. Rădăcina de ghimbir crudă are un gust picant, uşor răcoritor, dar după ce este uscată şi măcinată, îşi pierde iuţeala. Vei folosi ghimbir crud la salate, marinate şi fripturi din carne de vită şi porc, ghimbir uscat la turtă dulce şi prăjituri cu fructe uscate. Frunzele de busuioc condimentează plăcut saleurile, biscuiţii săraţi, supele, fripturile, hamburgerii, orice peşte de apă dulce, sosurile pentru spaghete, sosurile de brânză, marinatele, sosurile pentru fripturi. Frunzele de coriandru dau o aromă discretă salatelor, preparatelor din pui şi peşte, sandvişurilor şi sosurilor tip salsa. Nucșoara este asociată cărnii de pasăre, omletelor, băuturilor și turtei dulci. Sosurile Bechamel nu sunt la fel de fine fără aroma de nucșoară.
Tina CONDREA-ZĂPODEANU