Gust delicios, calitățile hrănitoare, uimitoare proprietăți terapeutice
*Ideale în curele de slăbire, bune pentru contracțiile muscular și imunitate
Tina CONDREA
Miraculoasa gulie o regăsim printre legumele verii și n-ar trebui s-o trecem cu vederea când vine vorba de dieta noastră. Gulia conține atât de multe substante nutritive, incat poate intra în categoria superalimentelor.
Este o legumă care face parte din aceeași familie cu varza, conopida și broccoli.
Ca aspect, gulia pare a fi o rădăcinoasă care crește în pământ, dar ea se dezvoltă la suprafața solului. Ceea ce se consumă este partea îngroșată și cărnoasă a tulpinii. După culoare, avem două soiuri de gulii și gulioare: albe sau albastre.
Gulia poate fi consumată crudă sau gătită, asemănându-se la gust cu varza și conopida, dar are și o aromă dulce cu ușoare nuanțe înțepătoare, o caracteristică dată de uleiurile eterice. Guliiile mici pot fi gătite întregi cu tot cu coajă. Gulia aduce o aromă specială unor ciorbe, iar gulia murată este considerată o delicatesă. Consumate frecvent, guliile sunt ideale în curele de slăbire, în combaterea contracţiilor musculare şi pentru întărirea sistemului imunitar. Frunzele pot fi și ele consumate, dar se conservă separat și rezistă doar câteva zile.
*Gulia, excelentă sursă de vitamine
Pe lângă gustul delicios și calitățile hrănitoare, gulia posedă uimitoare proprietăți terapeutice. Guliile sunt o sursă excelentă de vitamine C, A, E, B, K; de minerale precum fosfor, fier, zinc, potasiu, magneziu, calciu și cupru, folic, luteină, dar și fibre dietetice. Bogate în vitamine și minerale, gulia activează metabolismul celular, fortifică sistemul imunitar și își aduc contribuția în prevenirea tumorilor.
Consumul de gulii facilitează eliminarea apei din organism, ajută la vindecarea infecțiilor virale, în bronșite, tuse, angine. Gulia ajută organismul să se detoxifice, stimulând arderile și ajutând rinichii să elimine acidul uric. Gulia reglează nivelul glucozei în sânge, fiind indicată spre a fi consumată și de către diabetici. Are proprietăți excepționale și poate fi folosită în prevenirea sau ameliorarea diferitelor boli, precum durerile musculare, anemia, cefaleea, infecțiile intestinale.
Gulia este o bună sursă de fosfor mineral, care are un rol esențial în formarea și menținerea sănătății oaselor și a dinților. Ea contribuie astfel la creșterea și regenerarea țesuturilor și ajutând la menținerea Ph-ului sângelui. Gulia conţine zero grăsimi şi este ideală pentru persoanele care ţin cură de slăbire.
*Sucul de gulie, proprietăți tonice și mineralizante
Gulia conține apă în proporție de peste 90%. Având proprietăți tonice și mineralizante, sucul de gulii, în combinație cu sucul de morcov sau țelină, este excelent pentru întărirea sistemului osos. Copiilor în creștere sau celor suferind de rahitism li se recomandă să consume suc proaspăt de gulii. Datorită conținutului caloric scăzut, gulia este indicată în dietele de menținere a siluetei sau în curele de slăbire. Sucul de gulii este eficient pentru combaterea contracțiilor musculare și atenuarea durerilor cauzate de acestea. Consumul zilnic, la micul dejun, a câte unui pahar cu suc de gulii poate fi un remediu în cazul cârceilor.
Frunzele de gulie, consummate proaspete, prin conținutul ridicat de fibre, enzime, vitamine și cupru, refac digestia. Ele reglează glicemia, încetinesc procesele de îmbătrânire, combat oboseala și neutralizează hiperaciditatea gastrică. Aplicată extern, gulia este un remediu eficient în tratarea degerăturilor.