Legea pajiștilor, la a câta modificare? 

Tina-PășuniLegea pajiștilor a fost și urmează- pentru a câta oară?- să fie modificată. Așa că  nici crescătorii de animale nu mai știu ce să creadă, la ce au drept și la ce nu.  Fapt ce a dus la multe neînțelegeri între deținătorii de animale, proprietari de stâni și autorități locale. Au fost foarte multe supărări pe această temă.

În județul Neamț avem 110.000 ha de pășuni și fânețe. Dacă această promisiune ar fi dusă la bun sfârșit, ar fi și destui beneficiari nemțeni.  La nivel național, adoptarea actului normativ va permite unui număr de aproximativ 260.000 de fermieri, deținători a unei suprafețe de 1,35 milioane hectare de pășuni și fânețe, să beneficieze de subvenții.

*Utilizatorul de pășune, mai bine definit!

Acum se mai încearcă o modificare, la numai o săptămână de când a fost pusă spre dezbatere publică.  Se încearcă același lucru:  definirea cît mai clară a utilizatorii de pajisti și ce noi avantaje au. Fermierii care dețin pășuni și fânețe au posibilitatea să depună cererile pentru plățile unice pe suprafață și după data de 15 iunie 2015, termenul stabilit initțal ca dată-limita de înregistrare a solicitărilor.

Printre modificările aduse se numără și completarea definiției utilizatorului de pășuni și fânețe, aceasta incluzând în noua variantă și fermierii care nu dețin animale, dar desfășoară alte activități agricole specifice categoriei de folosință a pășunilor și fânețelor. Definiția menținuta până acum ar fi dus la imposibilitatea accesării schemei de plată unică pe suprafață de către de către foarte mulți fermieri.

O alta modificare prezentă se referă la reglementarea accesului formelor asociative de proprietate la schemele de plăți pentru suprafețele de pajiști permanente utilizate, indiferent dacă membrii acestora dețin sau nu animale.

Mai multe state membre ale Uniunii Europene au întâmpinat dificultăți în implementarea noilor scheme de plăți, printre ele aflându-se și România. Am intrat și noi în rândul lumii… Așa s-a ajuns la întârzieri în demararea campaniei de depunere a cererilor unice de plată la centrele Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, iar situația afectează posibilitatea fermierilor de a depune cererea unică de plată până la data de 15 iunie.

Tina CONDREA