La Muzeul de Istorie și Arheologie, Războaiele daco-romane, ilustrate în machete

07/02/2017

 

*Vernisajul expoziției temporare „Ciocnirea civilizațiilor. Războaiele daco-romane ilustrate în machete“ va avea loc mâine, începând cu ora 11.00

Muzeul de Istorie și Arheologie găzduiește mâine, începând cu ora 11.00, vernisajul expoziției temporare „Ciocnirea civilizațiilor. Războaiele daco-romane ilustrate în machete“. Evenimentul este rezultatul colaborării dintre Complexul Muzeal Județean Neamț (prin Muzeul de Istorie și Arheologie Piatra Neamț și Muzeul de Istorie Roman), Muzeul Național al Unirii Alba Iulia și Asociația de Modelism Alba. La vernisajul expoziției vor lua parte reenactori de la Alba Iulia (Garda Apulum) și Iași (Asociația Culturală Geto-Dacii din Moldova).

Expoziția cuprinde un număr de zece diorame, realizate la scara 1:72, ce ilustrează scene din Războaiele daco-romane inspirate din basoreliefurile Columnei lui Traian și din cele 54 de metope ale monumentului Tropaeum Traiani de la Adamclisi.

„Tarabostele Mucapor de la Singidava“ (dimensiune 50×60 cm) – prezintă ritualul funerar de incinerare a unei căpetenii dacice. „De strajă la granița Imperiului“ (dimensiune 70×70 cm) – ilustrează un turn de pază construit din piatră și lemn, înconjurat cu un sistem defensiv format din șanț și val de pământ, dotat cu palisadă; scena se petrece iarna. „Canabae legionis – prima așezare civilă de la Apulum“ (dimensiune 140×70 cm) – prezintă una din porțile castrului și așezarea civilă întemeiată în exteriorul acestuia cu activitățile cotidiene și clădirile specifice.

„Asediul“ (dimensiune 140×70 cm) – prezintă asedierea de către romani a unei fortificații dacice situată pe platoul unui vârf stâncos (similară celei de la Căpâlna), cu zidul construit în tehnica specifică și poarta de intrare apărată de un turn masiv. „Atacul catafractarilor“ (dimensiune 72×72 cm) – dacii, alături de cavaleria sarmată, atacă un castru roman construit din lemn. „Năpasta războiului“ (dimensiune 50×40 cm) – auxiliari romani jefuiesc și incendiază o așezare dacică. „Castra hiberna – Vârful lui Pătru“ (dimensiune 93×42 cm) – legionarii romani ridicau în timpul campaniilor militare mici castre de marș (castra aestiva) și castre mai mari folosite pe timpul iernii, când operațiunile militare încetau, numite „castra hiberna“. Castrele aveau atât rolul de protecție în cazul unui contraatac, cât și de păstrare a proviziilor și de regrupare a trupelor. „Ambuscada“ (dimensiune 72×72 cm) – înfățișează o patrulă romană surprinsă într-o ambuscadă la traversarea unor chei. Dacii atacă de pe înălțimi, iar legionarii realizează un cerc defensiv. Diorama a primit marele premiu la Salonul Internațional de Machete Statice Cupa Cetății-Alba Iulia, 2013.

Acestora li se adaugă alte două diorame ce prezintă un tumul avar și o scenă de luptă marcată de prezența acelorași migratori.

Materiale arheologice provenite din cetatea dacică de la Brad

Partea de modelism a expoziției este completată cu un segment consistent de materiale arheologice provenite din cetatea dacică de la Brad (comuna Negri, jud. Bacău), cunoscută în antichitate sub numele de Zargidava, aflate în patrimoniul Muzeului de Istorie Roman.

„Este vorba de o paletă largă de vase dacice (atât piese realizate la mână, cât și la roată) ce ilustrează întreaga tipologie ceramică a secolelor II î.Hr. – II d. Hr. Interesante sunt vasele ritualice dacice, unele imitații (după Kernos), dar și recipientele miniaturale, perforate, împreună cu vasele cu tub, din categoria ceramicii pictate, utilizate la ceremoniile religioase (pentru libațiile cu vin). De altfel, pe lângă adorarea divinităților locale, erau practicate și alte culte, precum cultul vetrei, al soarelui, situație reflectată în forma locuințelor, a vetrelor, a sanctuarelor, dar și prin piese, discuri de lut sau de argint, iar alteori doar prin ilustrarea razelor solare, incizate pe diverse obiecte (discuri, fusaiole, jetoane)“, spun organizatorii expoziției.

O secțiune specială intitulată „Original și copie“ prezintă vase specifice lumii romane care au fost imitate de meșterii olari geto-daci. Pe lângă acestea, se remarcă și obiectele de import romane, precum fibule, aplice, ornamente pentru care de paradă, brățări și artefacte de os. Deosebit de spectaculoase sunt piesele de metal din sfera militară – vârfuri de suliță, vârfuri de săgeată, elemente de ranforsare a scutului și lame de cuțit.

Segmentul final al expoziției este consacrat celor două replici realizate după războinicii implicați în operațiunile militare ale vremii. Astfel, vor putea fi văzuți un războinic dac și un legionar roman, ambii dotați cu echipamentul militar corespunzător.

Expoziția va putea fi vizitată până la finalul lunii martie, prețul unui bilet fiind de 2 lei de persoană.

Irina NASTASIU