Infracționalitate este în scădere în Piatra Neamț, conform datelor oficiale

07/02/2017

Tendința descendentă a infracționalității, remarcată la nivelul județului anul trecut, se înregistrează și pentru municipiul reședință de județ. În Piatra Neamț, anul trecut, au fost cu aproape 18% mai puține infracțiuni sesizate, dintre care cele mai multe sunt cele judiciare (1.975), economico-financiare (288) și de altă natură (358), potrivit bilanțului Poliției municipiului Piatra Neamț.

Criminalitatea stradală, din Piatra Neamț și comunele arondate, a fost ținută în frâu prin acțiuni în sistem integrat, prin care polițiștii de Ordine Publică au fost completați în patrulare de jandarmi și de polițiști locali. „În perioada analizată, au fost alocați jandarmi, rezultând o medie de 2 jandarmi/zi, dar și polițiști locali pentru patrulare mixtă, cu o medie de 3 polițiști/zi. Prin menținerea ordinii și liniștii publice s-a reușit, comparativ cu anul 2015, reducerea infracționalității stradale cu 51 de infracțiuni“, a declarat inspectorul Elena Bulgărea, ofițerul de presă al Poliției Neamț.

Inclusiv reclamațiile de furt și tâlhărie au scăzut, anul trecut, când s-au înregistrat cu 21,5% mai puține față de anul 2015, cea mai mare scădere fiind înregistrată la furturi (cu 26,2% mai puține decât anul precedent). La fel, furturile din locuințe au fost mai puține cu 35,2%, iar furturile din autoturisme au scăzut cu 36%. Este la fel de adevărat că anul trecut grupările de minori infractori au fost destrămate prin repetate acțiuni ale polițiștilor și prin finalizarea unor dosare în cazul celor ajunși la vârsta de 14 sau 16 ani și trimiterea lor în judecată.

*Peste 4.500 sesizări la 112

Patrulele de siguranță publică au intervenit la 4.551 de solicitări prin SNUAU 112.

În paralel, în urma activităților de patrulare, polițiștii au surprins în flagrant 228 de persoane, în timpul sau imediat după producerea infracțiunii, cele mai multe reprezentând delictele contra patrimoniului. „Un aport la trendul descendent al infracționalității înregistrat la nivelul municipiului Piatra Neamț l-a avut și activitatea polițiștilor de proximitate, care au desfășurat peste 1.300 de activități în comunitate, din care 193 cu asociații de proprietari, 291

în unitățile de învățământ și au desfășurat 267 de verificări privind deținătorii de arme“, a mai precizat sursa citată.

Aceștia au intervenit și au aplanat 219 stări conflictuale și au soluționat 338 de reclamații primite de la pietrenii care au sesizat anumite aspecte din comunitate.

*22 dosare penale pentru contrabandă

Structurile de ordine publică și proximitate din cadrul Poliției municipiului Piatra Neamț au înregistrat, anul trecut, 22 de dosare penale privind infracțiunile de contrabandă cu produse accizabile, fiind în diverse faze de urmărire penală. Au fost confiscate 3.000 de pachete de țigări (60.000 de țigarete) susceptibile a proveni din contrabandă.

Amenzile aplicate (3.639) și bunurile confiscate, în valoare de 46.850 lei, întregesc acest capitol.

*Trioul Decebal – Dăscălescu – Mihai Viteazu se află în topul accidentelor

În ceea ce privește siguranța traficului rutier în municipiul Piatra Neamț, reiese că principalele cauze în producerea accidentelor sunt neacordarea de prioritate pietonilor (36 de accidente înregistrate), traversările neregulamentare (12 de accidente înregistrate) și la egalitate nerespectare distanței între vehicule (12 accidente înregistrate).

În mediul urban, ponderea accidentelor de circulație s-a concentrat pe bulevardele Decebal, General Dăscălescu și pe strada Mihai Viteazu. „În total, în anul 2016, la nivelul municipiului Piatra Neamț ne-am înregistrat cu 108 accidente de circulație“, a mai spus ofițerul de presă.

Polițiștii Biroului Rutier Piatra Neamț au acționat pe parcursul anului pentru combaterea principalelor cauze generatoare, înregistrându-se creșteri la sancțiunile aplicate pentru neacordarea de prioritate pietonilor (+9), abaterile pietonilor (+46), a bicicliștilor (+117) și pentru încălcarea regimului legal de viteză (+239).

*Peste 3.000 de cauze penale pentru polițiștii criminaliști

Biroul de Investigații Criminale din cadrul poliției municipale are în lucrul 1.524 de dosare înregistrate anul trecut și a soluționat 1.595 de cauze penale, fiind dispuse ca măsuri preventive reținerea a 46 de persoane și arestarea preventivă a altor 27 de suspecți.

În luna ianuarie anul trecut, în urma unei ample acțiuni derulate pe raza municipiului Piatra Neamț și a comunelor arondate, au fost făcute 10 percheziții domiciliare și 4 suspecți aduși la audieri. Cei patru bărbați sunt bănuiți de săvârșirea a 8 fapte de furt calificat, din locuințe și societăți comerciale, trei fiind arestați la acel moment. În cauză, polițiștii au recuperat 40.000 lei din prejudiciu.

În luna martie, ofițerii criminaliști împreună cu mascații au avut o acțiune la finalul căruia l-au găsit pe un pietrean cercetat pentru 10 spargeri de locuințe. Suspectul a fost arestat de instanță, iar jumătate din prejudiciu, respectiv 50.000 lei, a fost recuperat.

În luna august, polițiștii criminaliști pietreni cu sprijinul luptătorilor Serviciului Acțiuni Speciale Neamț, ai polițiștilor din Vaslui, Bacău, Vatra Dornei și cu cei ai Secției de Poliție Rurală nr. 4 Târgu Neamț, au descins la Penitenciarul Bacău și la locuința unui bărbat din zona Târgu Neamț, pentru administrarea probatoriului într-un dosar de înșelăciune în formă continuată, comise prin metoda Accidentul, în dauna a două părți vătămate. Și în acest caz a fost recuperat aproximativ 30% din valoarea prejudiciului total de 47.000 lei, cercetările fiind continuate în colaborare cu celelalte structuri susmenționate pentru documentarea întregii activități infracționale.

Anul acesta, prioritatea Poliției municipiului Piatra Neamț rămâne asigurarea climatului de siguranță publică, prevenirea și combaterea infracționalității pe raza de competență și destructurarea grupărilor infracționale, mai precizează sursa citată.

Cristina IORDACHE