Idei de afaceri: „culturile verzi“

07/02/2017

*Mazărea furajeră, cultura viitorului *Subvenții suplimentare de 126 euro/ha *Are un preț bun și este foarte cerută la export

Mazărea furajeră se numără printre culturile verzi susținute prin noua politică agricolă comună pentru că îmbunătățesc calitățile solului, reducându-se astfel folosirea fertilizanților sau a îngrășămintelor chimice. Fermierii care aleg să cultive acest tip de mazăre primesc, pe lângă schemele clasice de subvenționare, un sprijin suplimentar de 126 euro/ha pe an. Este cultura ideală ca plantă premergătoare pentru că fixează cel mai bine azotul în sol. Economia pe care o face un cultivator pentru anul următor, cel puțin pentru azot, este de 50 la sută.

Mazărea furajeră se cultivă aproape exclusiv pentru furaj și este apreciată datorită productivității ridicate și a cerințelor modeste față de sol. Este excelentă ca plantă premergătoare pentru cultura de grâu. Pe lângă faptul că este foarte profitabilă și beneficiază de un sprijin suplimentar la subvenție, mazărea este un premergător excelent pentru cultura de grâu. Practic, îl scutește pe cultivator de cheltuieli semnificative la păioase.

*Cultura se poate înființa și în „mustul“ zăpezii

Mazărea furajeră este o cultură care poate fi însămânțată și după 1 februarie dacă sunt bune condiții climatice. Se seamănă foarte, foarte devreme în mustul zăpezii odată cu lucerna, cu ovăzul sau coriandrul. Este foarte rezistentă și ieftină, iar cultura se realizează foarte ușor. Se face doar o erbicidare și fertilizare, ambele foarte ușoare pentru că ea singură își fixează azotul, iar doar dacă vrei să o ajuți poți să aplici în plus substanțe nutritive.

Mazărea furajeră este foarte căutată, iar de când culturile verzi au fost introduse la subvenții este foarte solicitată și pentru sămânță. Are și un preț foarte bun, dar și o subvenție pe măsură. Kilogramul costă în jur 2,5 – 3 lei, în funcție de potențial și soi, iar la un hectar nu se pun mai mult de 170-180 de kilograme. Cei care își permit pun și 200.

*Producții de 4-5 tone la hectar

Soiurile noi de mazăre furajeră sunt foarte productive, se pot recolta ușor 4-5 tone, în funcție și de tehnologie. Este cea mai bună premergătoare odată cu soia, măzărichea și alte leguminoase. Noile soiuri de pe piață sunt erecte, iar în loc de frunze fac foarte mulți cârcei și stau ca o saltea. Oricât ar avea de suferit. ele se ridică din nou. Perioada optimă de recoltare a unui lan de mazăre este foarte scurtă, de numai 4-5 zile. Ca urmare trebuie recoltate cu prioritate față de alte culturi. Mazărea furajeră se recoltează cu același echipament folosit și la păioase, într-o singură trecere. Prețul cu care s-a vândut anul acesta mazărea furajeră a fost de 230 de euro pe tonă. Mazărea furajeră este foarte cerută la export.

Nu se recomandă amplasarea culturilor de mazăre după alte leguminoase, pentru a evita riscurile excesului de azot.

*Nelipsită din fermele de animale

În furajarea animalelor se folosesc boabele mature de mazăre furajeră care intră în diferite proporții în compoziția unor rețete de nutrețuri combinate pentru diverse categorii de animale crescute în sistem industrial. Vorbim de pui pentru carne, găini pentru ouat, tineret porcin sau la îngrășat, bovine la îngrășat. Aceste nutrețuri se pot folosi ca atare în hrana oilor și caprelor.

Mazărea furajeră intră în compoziția borceagurilor alături de secară sau ovăz și se consumă în stare verde, fân sau siloz.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU

< Articolul anterior
Idei de afaceri: lucerna
Urmatorul articol >
Idei de afaceri: varza kale