*În Neamț există peste 25.500 beneficiari
Încă o încercare de comasare se face prin aptul că fermierii primesc suplimentar plata redistributivă pentru primele 30 de hectare, indiferent de dimensiunea exploatației agricole. Prin plata redistributivă se încearcă stimularea comasării terenurilor, care să permită aplicarea lucrărilor agrotehnice moderne, cele care duc spre agricultura de performanță. Că numai așa se realizează trecerea de la agricultura de subzistență la cea profitabil, pentru orice fermier.
Plata redistributivă se aplică pe două niveluri astfel: 5 euro/ha pentru primele 5 ha și 46,75 euro/ha pentru următoarele 25 ha. Valorile stabilite ar trebui să contribuie la comasarea terenurilor, la constituirea de ferme de peste 5 ha, fără a determina fărâmițarea exploatațiilor agricole de mărime medie și mare, viabile economic, prin ieșirea unor terenuri de sub arendă.
Probabil că vor exista și tentații din partea fermierilor care dețin exploatații agricole mai mari de 30 ha să le „rupă“ în ferme mai mici, încât să se încadreze în categoria 5-30 ha. Dacă vor proceda astfel, imediat vor fi depistați și nu vor primi subvenții mai mari. Dimpotrivă, riscă să aibă parte și de alte necazuri…
*Proprietăți de teren mici și foarte mici
La nivelul județului Neamț există 25.095 de proprietari de terenuri agricole, care dețin suprafețe cuprinse între 1 și 5 hectare și care însumează 52.436 ha. Adică mai mult de un sfert din suprafața arabilă totală a județului nostru. În medie, rezultă proprietăți cu puțin peste două hectare pentru un titular de pământ. Cu suprafețe cuprinse între 5 și 30 de hectare avem 2.426 de exploatații agricole, care au adunat laolaltă 23.201 ha. Acestă categorie de fermieri este beneficiara plății redistributive. Categorie în care deja putem vorbi de o oarecare comasare a terenurilor agricole prin asociere ori arendare. Cu terenuri peste 30 ha sunt 632 de unități care lucrează 98.960 ha.
Tina CONDREA-ZĂPODEANU