În dezbatere publică: Legea privind relația fermier-medic veterinar

 

Proiectul de lege privind exercitarea profesiei de medic veterinar, aflat acum în dezbatere parlamentară, vine cu prevederi clare cu privire la asistența medicală veterinară. Pentru asigurarea asistenței sanitar-veterinare, fermierii vor putea să-și aleagă medicul veterinar încheind prin negociere un contract de prestări servicii cu un cabinet medical veterinar. Serviciile contractate de fermieri pot fi complete, cuprinzând consultațiile, diagnosticul și tratamentul afecțiunilor, inclusiv asigurarea medicamentelor pentru animalele aflate în proprietate.

Totodată, fermierii pot contracta cu același medic veterinar și acțiunile de supraveghere, prevenire și control al bolilor la animale, al celor transmisibile de la animale la om, protecția animalelor și protecția mediului prevăzute în Programul Strategic al ANSVSA, situație în care tarifele pentru manoperă sunt plătite de către fermier, dar negociate cu medical veterinar, iar produsele biologice și costul analizelor de laborator sunt suportate de către stat.

*Obligațiile fermierilor

Fermele  populate cu animale, care sunt autorizate și  înregistrate sanitar-veterinar, au obligația să țină la zi Registrul de consultații și tratamente, conform legislației în vigoare. Referitor la diagnosticul și tratamentul aplicat animalului sau animalelor pe care le deține, proprietarul ori deținătorul de animale are dreptul să solicite și o alta opinie, oricărui alt medic veterinar de liberă practică.
Fermele de animale, care sunt autorizate ori înregistrate sanitar-veterinar, pot achiziționa din depozitele farmaceutice veterinare produse medicinale veterinare, pe baza de comandă avizată de către un medic veterinar de liberă practică din cadrul unității medicale veterinare cu care are încheiat contract.
Colegiul Medicilor Veterinari consideră că prin noile prevederi se va îmbunătăți relația medic veterinar-fermier, va crește calitatea serviciilor medicale prestate de medicii veterinari și se va crea o relație de parteneriat de lungă durată, benefică ambelor părți.
Colegiul Medicilor Veterinari încurajează asociațiile crescătorilor de animale să se implice mai mult în procesul de identificare și înregistrare a animalelor, astfel încât, într-un viitor apropiat, această activitate să fie transferată în cadrul parteneriatului creat către acestea, așa cum se întâmplă în majoritatea țărilor Uniunii Europene.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU