Idei de faceri: găinile „Gât golaș de Transilvania”

*Rasa românească de găini de curte
*Crescută pentru ouă și producția de carne
*Dată uitării la noi, afacere profitabilă la străini
„Gât golaș de Transilvania” este singura rasă românească de găini de curte. Cândva era foarte populară, fiind crescută pentru ouă și producția de carne, acum cu greu mai găsești un exemplar frumos al găinii care ne-a făcut faimoși în toată lumea. „Gât golaș de Transilvania” a trezit interesul oamenilor datorită performanțelor, oferind ouă şi carne de bună calitate.
„Gât golaș de Transilvania” a fost mereu privită cu interes de străini, de când a fost prezentată prima dată, în 1875, la o expoziție internațională de păsări de curte la Viena. Crescătorii vremii se întrebau cum s-a format această rasă, existând presupuneri că este rezultatul unei încrucișări dintre o găină și un curcan.
Nimic mai fals: rasa s-a format spontan, prin mutații genetice, una dintre acestea fiind ”vinovată” și de gâtul lipsit de pene care a dat numele rasei. Ulterior, știința a dovedit că este vorba despre o moleculă care inhibă dezvoltarea penelor, iar pielea din zona gâtului este cea mai sensibilă parte a corpului păsării la această particulă.
*Raritate la noi, investiție la alții
Cu o carne deosebit de gustoasă și de fragedă, „Gât golaș de Transilvania” are un randament foarte bun la tăiere, acesta fiind și motivul pentru care rasa este intens folosită în hibridările pentru obținerea puilor „broiler”, preferați de specialiștii din domeniu pentru creșterea rapidă și pentru conversia eficientă a hranei. Aceste păsări încep să ouă de la 7-8 luni și pot produce între 120 și 170 de pe an, greutatea lor atinge 2,5 kilograme la găini și 3 kilograme la cocoși.
Deși are calități deosebite, găinile „Gât golaș de Transilvania” nu s-a putut impune în ograda țăranilor noștri. A ajuns o raritate în țară, doar în Banat mai se poate vorbi acum de o rasă populară. Nu aceeași situație o întâlnim în Franța sau Germania, țări care ”au adoptat” găina românească și au transformat-o în mândrie a fermierilor locali. În timp ce noi am cam dat uitării această rasă locală, străinii au știut să profite de rusticitatea Gâtului golaș.
Rasă deloc pretențioasă, rezistentă la frig, fără a avea nevoie de hrană specială, această găină se pretează foarte bine la sistemul ecologic de creștere a păsărilor.
*Exemplarele din rasa pură sunt ușor de identificat
Rasa de găini „Gât golaș de Transilvania” are nevoie să stea în aer liber, să exploreze împrejurimile și să fie liniștită. O curte sau un adăpost larg și împrejmuit este tot ceea ce are nevoie. Adăpostul trebuie să fie înalt, de cel puțin 1 metru înălțime și să fie dotat cu suporturi pe care găinile să se cațere.
Prețul unei găini de Gât golaș de Transilvania ajunge la 80 de lei, în condiţiile în care o găină comună costă 30-40 de lei. Prețul unui ou pentru incubat se vinde cu 5-7 lei/bucata. Acesta este şi unul dintre motivele care au descurajat fermierii români şi au dus la scăderea efectivelor.
Exemplarele din rasa pură sunt ușor de identificat după gâtul, pieptul și gușa lipsite de penaj, care poate avea culoarea alb, negru sau barat. Trunchiul este oblic, capul mic, iar pielea este albă, însă la temperaturi ridicate aceasta devine roșie. Gâtul este în formă de S, de mărime mijlocie. Coada este de mărime mijlocie, iar aripile sunt lungi și bine strânse de trunchi. Creasta este mică și dințată, ochii sunt de culoare roșie-portocalie, iar bărbița și urechiușele sunt mici și roșii.
Tina CONDREA-ZĂPODEANU