Idei de afaceri: vaci rasa Sura de stepă

*Nucleul de la Mărgineni, dispărut după falimentul stațiunii
*Vita are însuşiri excepţionale de rusticitate
*Renumită odinioară, acum pe cale de dispariție!

Rasa de vaci Sura de stepă a existat din vremuri străvechi în gospodăriile ţărăneşti, o rasă autohtonă de taurine renumită odinioară şi care s-a menţinut cu rezultate satisfăcătoare la producţia de lapte carne şi muncă.
Din păcate, Sura de stepă – care a fost una dintre rasele de vaci de lapte care au cunoscut cândva o mare popularitate, însă acum sunt greu de găsit în fermele zootehnice. Îaninte de 1900, fostul IAS Girov a înființat o fermă de cercetare și de creșterea bovinelor la Mărgineni. Atunci s-a luat nucleul de Sure de stepă de la Girov și l-au dat la Mărgineni, la cercetare.
După apariția legilor funciare și retrocedarea terenurilor spre foștii proprietari, Stațiunea de Cercetare a Bovinelor de la Mărgineni a intrat în faliment și s-a desființat. Atunci, doctorul veterinar Vasile Pachițeanu, pe atunci la TCE 3 Brazi a vrut sa cumpere Surele de speră, dar a fost refuzat. A preluat totuși de acolo niște tăurași și o vacă. A vrut să cumpere tot nucleul, dar Academia de Științe Agricole și Silvice l-a dat la Stațiunea de Cercetari pentru Creșterea Bovinelor de la Dancu din județul Iași. Zilele trecute, Târgul Agralim de la Lețcani-Iași a oferit prilejul pentru a vedea exemplare cu genetică excepțională din efectivelul total de circa 50 de capete de la Stațiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Creșterea Bovinelor Dancu din județul Iași. Bine că acolo se poate și la noi nu!

*Crescută în libertate vara şi iarna!

Rasa Sura de Stepă stă la baza celor mai multe rase autohtone din țara noastră. Sura de stepă a ocupat întregul areal al României, toate provinciile istorice, având varietăţile: moldovenească, Bucşană ialomiţeană, transilvăneană, dobrogeană. Varietatea moldovenească este cea mai răspândită şi care reprezintă tipul cel mai caracteristic al rasei Sură de stepă. Era bună de lapte, de carne, dar avea și o altă calitatea principală a Surei de stepă, ne referim la aptitudinea pentru muncă, bună de pus la jug. Rasa de munte „Mocăniţa” a populat regiunile din Ardeal, Banat, Bucovina. Fenomenul de absorbţie cu rasele Brună şi Simmental a dus la dispariţia în totalitate a acestor varietăţi.
Rezistența pe care a dezvoltat-o rasa Sura de Stepă este surprinzătoare! Crescută în libertate atât vara cât şi iarnă, în contact nemijlocit cu elementele naturii, rasa de vaci Sura de stepă a căpătat însuşiri excepţionale de rusticitate, de rezistenţă şi sobrietate, rasa naturală rămânând însă în stare de primitivitate cu producţii modeste. Acestă rasă primitivă a fost baza, factorul esenţial care a servit ca mediu pentru introducerea raselor străine perfecţionate, dar mai pretenţioase la hrană şi întreţinere, prin încrucişare de absorbţie totală.
Specialiștii în domeniu speră ca rasa Sură de stepă va avea iarăși prioritate în păstrarea printr-un program genetic a raselor rustice şi în curs de dispariţie, rase care se identifică cu istoria poporului român şi începuturile zootehniei în România. Laptele de la vacile din rasa Sura de stepă este calitativ superior altor rase prin lipsa infecției leucotice și TBC, iar masculii care nu intereseaza prăsila pot deveni boi de muncă foarte apreciați, atât în gospodăriile populației, cât și ale asociațiilor.
Rasa Sura de stepă constituie un material biologic valoros datorită adaptabilității, rezistenței și capacității combinative în încrucișarea cu alte rase.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU