Idei de afaceri: oaia Țurcană

tina-turcana*Cea mai veche și cunoscută rasă românească * Rămâne în preferințele crescătorilor

Creșterea oilor din rasa Țurcană are cea mai mare răspândire în rândul oierilor din România. Supranumită și Regina Munților, rasa este stabilă, rezistentă, deloc pretențioasă, oferind producții mixte de lapte, carne și lână, ceea ce au făcut-o să fie foarte populară în satele românești.

În timp ce în ultimii ani, o parte dintre crescători se îndreaptă către rasele de oi specializate fie pe producția de carne, fie pentru cea de lapte, cu originii străine, foarte mulți fermieri rămân consecvenți raselor autentice, românești. Dintre acestea, una dintre cele mai cunoscute și crescute rase este Țurcana, în mod special datorită rusticității și adaptabilității remarcabile ale acestei rase, caracteristici care o recomandă spre a fi crescută din zona de câmpie și până în zona de munte. Nu există cioban care să nu aibă măcar câteva exemplare și din această rasă, alături de alte rase românești sau aduse din străinătate.

*Varietăți de oi Țurcane

Oaia Țurcană este prezentă în mai multe varietăți și combinații, printre care oaia Țurcană albă, oaia Oacheșe, oaia Bucălaie, oi Brezate sau oi Mărcușe. Dintre acestea, cea mai reprezentativă este oaia Țurcană Bucălaie cu părul de pe față și picioare de culoare castanie spre negru.

Oile din clasa Țurcană Bucălaie sunt întâlnite în majoritatea regiunilor noastre, datorită rezistenței sale la condițiile meteo nefavorabile de la munte, vitezei de creștere a mieilor și rezistenței la boli. Țurcana Oacheșă este una dintre cele mai frumoase specii de oi de pe la noi, cu o armonie corporală aparte, de culoare albă, cu un contur închis în jurul ochilor.

Datorită însușirilor ei de rusticitate, rezistență și adaptabilitate sporită, cât și datorită valoroaselor aptitudini productive, rasa Țurcană este crescută de foarte mulți producători români.

Berbecii, ca și oile sunt foarte activi, vioi și rapizi, se pot cățăra cu ușurință pe regiunile cele mai muntoase și pot sări din stâncă în stâncă.

Oile nu au coarne deloc sau prezintă două semicercuri cu vârful orientat înainte și în jos. La berbecii, coarnele sunt puternice, în formă de spirală, cu vârful orientat în afară, care le servesc atât la apărare, cât și la atac.

*La munte, Țurcana „bate“ Țigaia… la lapte

Carnea de oaie Țurcană este foarte apreciată în special de țările arabe, de aceea avem și exporturi destul de importante în acest sector.

În ceea ce privește producția de lapte, oile Țurcane pot oferi 140-160 de litri, cu un conținut de grăsime de 7,8% și 5,9% proteină într-o perioadă de lactație de 150-200 de zile. La această rasă, producția de lapte se caracterizează printr-o mare variabilitate. În condiții obișnuite de hrănire și întreținere, pe durata unei lactații poate fi obținută o producție totală de lapte cuprinsă între 70-90 litri, în timp ce la alte exemplare se poate obține o producție ce depășește 140 litri. Privitor la această producție, în zona montană și aceleași condiții climatice Țurcana poate produce cu peste 20% mai mult lapte comparativ cu Țigaia.

Oile din această rasă nu sunt pretențioase cu hrana și nici nu au nevoie de cantități prea mari de furaje. Ele consumă 2-3 kg de lucernă sau 3-4 de kg de fân, de pășune. În hrană se mai folosesc și cereale: grâu, porumb, orz Cu toate acestea, se recomandă ca fermierii să ofere oilor Țurcane și un supliment proteic. Proteina brută poate fi asigurată din făina de soia.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU