Idei de afaceri: oaia Suffolk

tina-oaia-suffolk*Avantaje: calitatea carcasei, prolificitate ridicată, viteaza mare de creștere a mieilor *Carnea nu are gustul specific de oaie, se aseamănă cu cea de curcan

Crescătorii de ovine se văd nevoiți să se adapteze noilor cerințe, în contextul în care cererea de carne de oaie la export este mare, în special către țările arabe. Una dintre rasele tot mai căutate și de oierii noștri este Suffolk-ul englezesc. Originară din Regatul Unit, rasa Suffolk a luat naștere din încrucișarea oilor Norfolk Horn cu berbeci din rasa Southdown, fiind una din rasele cu cea mai mare vitează de creștere dintre rasele de carne. Oaia Suffolk este recunoscută pentru calitatea carcasei, prolificitate ridicată, viteaza mare de creștere a mieilor. Această calitate face ca berbecii să fie căutați în schemele de încrucișare care vizează obținerea mieilor hibrizi de carne.

Suffolk este o rasă care se remarcă prin capul și picioarele în întregime negre și lâna uni, scurtă și deasă. Încărcătura de masă musculară în carcasă este foarte bună, iar grăsime este foarte puțină. La rasa Suffolk nu exista acel gust specific de oaie, carnea se aseamănă mai degrabă cu cea de curcan.

*Se remarcă prin producția de carne

În prezent, aceasta rasă de ovine este una dintre cele mai cunoscute și căutate din întreaga lume pentru producția de carne. Oile din rasa Suffolk nu sunt prea pretențioase nici când vine vorba de adăpost, acestea putând fi crescute pe pășune și în stabulație, cu rezultate similare, ceea ce o face foarte apreciată. Au nevoie de mult aer și lumină. Trebuie evitată umiditatea. De obicei stau afară, doar dacă nu este foarte frig. Crescătorii de oi Suffolk au observat e că ele mănâncă mult mai bine când stau în frig, decât dacă ar sta într-un loc închis. Oile Suffolk au nevoie de umbră, apă și liniște. Nu sunt foarte active. Trebuie lăsate în pace. Dacă au mâncare, pot sta într-un loc mult timp.

Un alt punct forte al rasei sunt oile rezultate din încrucișare cu Suffolk, utilizate în turme comerciale. Încrucișarea cu Suffolk are marele avantaj că îi aduce pe crescători pe piață primii, iar profitul nu se lasă așteptat.

Oile Suffolk se comportă foarte bine în privința fătărilor timpurii și adaugă un punct în plus conformației mieilor lor. Mai mult, aceste oi ajung să dea un randament așa de mare doar cu pășunatul lor, cât dau alte rase de carne cu o nutriție intensivă. Astfel se face o economie foarte mare cu Suffolk, pentru că oaia își ia necesarul de hrană numai din pășune.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU