*Fructe deosebite cu multe benefice pentru sănătate
Murele fără ghimpi pot fi o propunere interesantă și pentru fermierii nemțeni interesați de această afacere. Avantajul unei astfel de afaceri este că prețul la fructele de pădure se menține unul foarte bun, iar productivitatea murului asigură recolte bune chiar și ”într-un an prost”. Un alt argument important pentru profitabilitatea unei culturi de mur este faptul că acesta produce fructe începând din luna iunie, când se coc primile fructe, și până când dă înghețul.
Murii fără ghimpi sunt o recomandare foarte bună pentru agricultorii mai puțin experimentați în plantațiile cu arbuști fructiferi, dar și pentru cei care, din placere, în timpul liber, sunt obișnuiți să se delecteze și cu activități rustice.
Murul fără spini face fructe deosebite, este un pic mai sensibil la ger decât murul celălalt. Soiuri recomandate: Navaho sau Chester. Dintre acestea, soiul Chester s-a dovedit a fi mai rezistent la ger, iar rezistența asta la ger depinde foarte mult și de modul în care este fertilizată planta cu azot.
Murul este mult mai viguros, dacă tulpinile sunt dirijate în evantai, să fie cât mai bine laminate. Noi trebuie să avem aici cât mai mult soare care să permită fotosinteza, coacerea și colorarea fructelor.
*Mure: efecte terapeutice, beneficii pentru sănătate
Murele sunt foarte apreciate datorită proprietăților deosebite, ne cuceresc prin aroma lor intensă și gustul dulce-acrișor. Sunt foarte bogate în vitaminele A, C, acizi grasi, calciu, potasiu, magneziu. Murele intaresc sistemul imunitar, au un rol important în detoxifierea hepatică și previn ficatul gras, stimulează detoxiferea colonică și peristaltică intestinală. Murele întăresc oasele prin conținutul ridicat de calciu, fosfor și magneziu. Sunt indicate copiilor în procesele de creștere, dar și bătrânilor care au risc de demineralizare osoasă și adulților în prevenția patologiilor osoase și articulare.
Murele ajută în lupta contra aterosclerozei, reduc stresul oxidativ și scad colesterolul rău.
În medicina naturistă, fiecare parte a arbustului de mur – flori, fructe, frunze, muguri, radacina – își găsește utilizare și constituie baza unor remedii homeopatice în tratarea unor afectiuni digestive și respiratorii.
*Plantația de mur fără spini
Pregatirea terenului pentru înființarea plantației de mur începe toamna, iar primăvara se face plantarea. Este indicată plantarea de arbori între muri, pentru protecția de radiațiile solare. Murul se poate planta direct în curtea casei sau în gradină sau pe terenuri special amenajate, bine drenate, evitandu-se zonele mlăștinoase. Acum, plantațiile de mur pot fi acum înființare și cu fonduri europene nerambursabile alocate fermierilor interesați. Lista arbuștilor fructiferi pentru care se dau banii europeni sunt trecute doar speciile: mur de grădină, mur cu ghimpi sau fară ghimpi. Valorea proiectelor pleacă de la 100.000 euro și poate ajunge și la 900.000 euro. Tinerii fermieri pot primi suma maximă de 50.000 fonduri europene integral nerabursabile. Banii intră în buzunarul tânărului fermier, fără ca el să contribuie cu vreun cent. Vorbim de tinerii cre vor prelua conucerea unei fermei agricole profilată pe plantație cu muri de grădină, cu sau fără ghimpi.
Tăierile murului se fac primăvara. Plantația de mur are nevoie de irigatii, cel mai bun sistem fiind cel prin picurare. În privința tratamentelor fitosanitare, este de preferat să nu să se utilizeze produse toxice, folosindu-se mai degrabă produse bio.
Tina CONDREA-ZĂPODEANU