Idei de afaceri: ferma de măgărițe

*Laptele se vinde cu 100 de lei litrul *Are 96% din caracteristicile laptelui matern

Produsele de nișă au de cele mai multe ori succes sigur pe o piață unde de obicei nu există concurență. Un exemplu este și laptele de măgăriță, supliment alimentar foarte căutat tocmai pentru faptul că astfel de ferme sunt extrem de rare în lume.

În acest context, ferma de măgărițe poate fi o afacere de succes cu un viitor promițător. Dacă în trecut măgarii, dar și măgărițele, erau folosiți îndeosebi pentru transport de către ciobani, în prezent ele au devenit o sursă importantă de lapte. Produsul se vinde cu 100 de lei litrul și are 96% din caracteristicile celui matern, fiind recomandat astfel îndeosebi copiilor. Laptele de măgăriță este cel mai apropiat de cel matern, fiind tratamentul 100% natural pentru o multitudine de afecțiuni.

Laptele de măgăriță este bun pentru afecțiuni respiratorii și digestive, reglând foarte bine tranzitul intestinal. În compoziția sa se găsește foarte mult calciu și conține tot complexul de vitamine din categoria B. Laptele de măgăriță conține de 46 de ori mai multă vitamina C decât laptele de vacă, de 4 ori mai mult fier și de 4 ori mai puțină grăsime.

*Laptele, tratament pentru „tusea măgărească“

Laptele de măgăriță este cunoscut încă din antichitate pentru proprietățile sale uimitoare asupra sănătății. Recent, laptele de măgăriță a revenit în atenția comunității medicale datorită tolerabilității sale înalte în rândul copiilor alergici la proteina din lapte de vacă, precum și a beneficiilor asupra sistemului imunitar, atât la bebeluși și copii, cât și la adulți. În tradiția românească, laptele de măgăriță era singurul tratament capabil să diminueze puternicele convulsii de tuse persistentă, cunoscută ca „tusea măgărească“. Aceasta este o tuse generată de bacteria Bordetella Pertussis, deosebit de rezistentă la tratament și care dă convulsii puternice timp de aproape 100 de zile. În România, aproape toți copiii sunt vaccinați împotriva acestei bacterii, totuși acest vaccin nu garantează 100% că un copil nu va contracta boala.

Studii recente au arătat că laptele de măgăriță conține lizozim, o enzimă cu efect antibacterian și antiviral foarte puternic, enzima care este conținută și de laptele matern. Datorită acestei enzime, studiile susțin că laptele de măgăriță este eficient în ameliorarea simptomelor de tuse persistentă, funcționând ca un antibiotic natural.

*Mulsul se face foarte greu

Chir dacă, la prima vedere, măgărițele n-ar avea nevoie de o îngrijire deosebită, fermierul trebuie să se ocupe mult de ele. Măgărițele nu sunt deloc pretențioase la furajare, mănâncă iarbă și nutreț, dar și mere și morcovi. Dacă le asigurăm condiții de viață și furajare corespunzătoare, și laptele va fi de calitate. Nu e o munca deloc ușoară cu creșterea măgarilor și uneori nu da rezultatele la care te aștepți, dar merită.

Măgărițele dau puțin lapte, nu sunt crescute intensiv, nu sunt modificate genetic și nu primesc antibiotic. Perioada de gestație la măgărițe este de 12 luni, cea mai lungă la animalele domestice. O femelă, după fătare, dă în primele două-trei luni o jumătate de litru de lapte pe zi. Măgărițele se mulg o dată pe zi, cam o jumătate de litru, iar restul de lapte rămâne puiului. Măgărița are un instinct matern extraordinar, astfel că mulsul se face foarte greu, mai ales în perioada în care puiul este mic și stă tot timpul lângă mamă. Deși nu s-ar crede, sunt cele mai pretențioase animale din lume.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU