Idei de afaceri: ferma de bivolițe

Tina-bivoliţe*O alternativă profitabilă la creșterea vacilor *La creșterea bivolițelor, România este pe locul II în Europa, după Italia

Ferma de bivoli poate fi o alternativă profitabilă la creșterea vacilor. Dovadă că, de câțiva ani, în peisajul zootehniei nemțene și-a făcut apariția o specie nouă pentru aceste meleaguri: bivolițele. Ne referim la cireada de peste 100 exemplare din comuna Tarcău. Creșterea bubalinelor nu mai este o afacere care îi ocolește pe fermierii nemțeni, mulți începători într-ale zootehniei își îndreaptă atenția și către aceste animale. Mai ales că se dau și subvenții pentru ele, inclusiv sprijin cuplat pentru producția de carne și lapte.

Sunt animale longevive, sănătoase și rezistente, nefiind pretențioase la hrană și climă. Bivolii sunt, în istoria țării noastre, unele dintre animalele cele mai apropiate țăranului român. Sute de ani, oamenii au apelat la bivoli pentru producția de lapte, dar și pentru a-i folosi la muncile câmpului sau pentru carne. Bivolițele sunt animale foarte blânde, care se atașează de stăpâni, dar nu le plac străinii. Sunt sensibile în ceea ce privește furajele pe care le mănâncă, crescătorii spun că odată ce le-ai schimbat mâncarea, nu mai dau lapte până se obișnuiesc cu noile produse.

Fermierii crescători de bivolițe s-au documentat în privința acestei activități și încearcă să facă profit, deși sunt probleme cu procesarea laptelui de bivoliță. O bivoliță depășește uneori 600 kg și, chiar dacă produce lapte mai puțin, calitatea superioară a acestuia oferă pieței produse deosebite. România ocupă în prezent locul al doilea în Europa, după Italia, în ceea ce privește creșterea bivolilor.

Fermele de bivolițe reprezintă acum afaceri la nivel mondial. O serie de avantaje fac din creșterea bivolițelor o nișă de piață cu un mare potențial. Nu așteaptă decât să fie exploatată!

*Ferma de bivolițe

Fermă de bivoli este similară cu cea la vaci de lapte, doar că felul de îngrijire și creștere diferă puțin. O bivoliță dă în medie 10 litri de lapte pe zi, însă, ca și la vaci, depinde de părinți, de furajele pe care le consumă, sunt mai mulți factori care determină acest lucru. Prețul unei juninci mature, care are în jur de 3-4 ani și dă lapte, se ridică undeva la 1.000 de euro.

Bivolii nu sunt foarte cunoscuți, multă lume le spune vaci negre și nu face diferența, iar dintre cei care știu despre ce este vorba, mulți se feresc pentru că este mai greu de crescut și nu le place munca. Cu vacile e mai simplu.

*Laptele, proprietăți curative

Laptele de bivoliță este dietetic, indicat în tratamentul multor afecțiuni, fiind mai sănătos decât cel de vacă. Laptele de bivoliță conține toate substanțele necesare dezvoltării proceselor metabolice. Nutriționiștii sunt net în favoarea consumului laptelui de bivoliță datorită calităților nutritive superioare față de cele ale laptelui de vacă, dar și față de cel de oaie sau de capră.

O fermă de bivoli poate fi foarte profitabilă pentru cineva cine este dispus să investească în deschiderea ei și mai apoi să proceseze laptele. Deși vândut în stare naturală nu este foarte căutat de consumatori, lactatele sunt extrem de căutate.

Din lapte de bivoliță se produc unele dintre cele mai bune iaurturi, datorită grăsimii sale, precum și smântână, frișcă de foarte bună calitate sau brânzeturi. Ceea ce puțină lume știe este că cea mai cunoscută și răspândită brânză din lume – mozzarella, se face din acest lapte.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU