Idei de afaceri: ferma de bivolițe

*Alternativă profitabilă la creșterea vacilor *Laptele de bivoliță, de patru ori mai scump și mai căutat

Bivolițele sunt unele dintre animalele cele mai apropiate țăranului român. Sute de ani, oamenii au apelat la bivolițe pentru producția de lapte, dar și pentru a le folosi la muncile câmpului sau pentru carne. În ultima vreme, numărul acestora a scăzut vertiginos și mai sunt puține zone în țară în care oamenii mai au în grajduri bivolițe.

Creșterea bubalinelor este o afacere care nu i-a ocolit nici pe fermierii nemțeni, în comuna Tarcău avem o astfel de fermă.

România ocupă în prezent locul al doilea în Europa, după Italia, în ceea ce privește creșterea bivolițelor, în ciuda reducerii masive a efectivelor. Dacă se va menține tendința, există riscul ca bivolițele să devină rarități și la noi în țară. La Stațiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Creșterea Bubalinelor Șercaia din Făgăraș cercetătorii se încăpățânează să nu permită dispariția bivolilor din România și cresc în continuare câteva sute de exemplare pentru studiu și pentru a le vinde celor care încă își mai doresc un astfel de animal în grajd.

*Se atașează de stăpâni, dar nu le plac străinii!

Bivolii sunt animale din familia bubalinelor, care pot ajunge la o greutate de 900 de kilograme și încep să dea lapte după vârsta de doi ani, până la 20-30 de ani. Sunt animale longevive, sănătoase și rezistente, nefiind pretențioase la hrană și climă. Bivolițele sunt animale foarte blânde, care se atașează de stăpâni, dar nu le plac străinii. De asemenea, sunt sensibile în ceea ce privește furajele pe care le mănâncă, crescătorii spun că odată ce le-ai schimbat mâncarea, nu mai dau lapte până se obișnuiesc cu noile produse. Din păcate, bivolii nu sunt foarte cunoscuți, multă lume le spune „vaci negre“ și nu face diferența, încă nu cunosc în detaliu toate avantajele oferite de bubaline.

Investiția într-o fermă de bivolițe este similară cu cea la vaci de lapte, doar că felul de îngrijire și creștere diferă puțin. Potrivit specialiștilor, o persoană care poate investi în jur de 100.000 de euro ar putea să își pună pe picioare o afacere, dar ar trebui să aibă și puțină răbdare până să scoată profit.

*Materie primă pentru mozzarella

Bivolițele dau un lapte mult mai bun decât cel de vacă, iar calitățile sale nutriționale sunt net superioare. Puțină lume știe de exemplu că laptele de bivoliță nu are colesterol, deși este mai gras decât cel de vacă. Grăsimea pornește de la 7,5% și ajunge chiar la 8%, în timp ce la cel de vacă este la jumătate. Nutriționiștii sunt net în favoarea consumului laptelui de bivoliță datorită calităților nutritive superioare față de cele ale laptelui de vacă, dar și față de cele ale laptelui de oaie sau de capră.

O fermă de bivoli poate fi foarte profitabilă pentru cineva dispus să investească în deschiderea ei și mai apoi să proceseze laptele. Cererea de lapte vândut în stare naturală este mai mică, în timp ce lactatele sunt extrem de căutate. Prețul litrului de lapte de bivoliță este cam de patru ori mai mare decât al celui de vacă, dar sunt multe persoane care nu știu despre el și de calitățile sale. De aici și cererea mai scăzută pentru lapte proaspăt de bivoliță.

Din lapte de bivoliță se produc unele dintre cele mai bune iaurturi, datorită grăsimii sale, precum și smântână, frișcă de foarte bună calitate sau brânzeturi. Ceea ce puțină lume știe este că cea mai cunoscută și răspândită brânză din lume, mozzarella, se face din acest lapte.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU