*Multiple întrebuințări: aliment, medicament și… erbicid
Rubarba devine tot mai cunoscută și în rândul fermierilor noștri, această plantă fiind deosebit de apreciată de persoanele care vor să aibă o viață sănătoasă. Rubarba are multiple întrebuințări, fiind folosită ca aliment, medicament și ca… ierbicid.
Rubarba se dezvoltă foarte bine dacă se plantează unde exista semi-umbră, nu direct în soare. La vreme de secetă, planta trebuie irigată. Unul dintre cele mai importante secrete ale cultivării rubarbei este ca, înaintea plantării, să fie aplicat gunoi de grajd fermentat de câțiva ani, după ce pământul a fost arat toamna și discuit primăvara. După realizarea gropilor, se recomandă ca ele să fie lăsate libere până la plantare. Perioada ideală de cultivare a rubarbei este primăvara, planta având astfel timp suficient pentru a-și dezvolta rădăcinile până la venirea verii. Din cauza căldurii prea puternice, procesele vegetative ar putea sa fie sistate vara, de aceea se recomandă să fie plantată primăvara.
Cultura de rubarbă, mai ales cea în regim ecologic, trebuie să fie îngrijită împotriva dăunătorilor. Pericolul cel mai mare este reprezentat de melcii fără cochilie, care devastează cultura. Periodic, trebuie să fie smulsă iarba crescută în jurul plantei.
*Valorificare integrală a rubarbei
Chiar dacă frunzele sale sunt otrăvitoare, nefiind destinate consumului, valorificarea rubarbei este aproape totală. De exemplu, din frunze se pot produce substanțe naturale pentru erbicidat terenurile cultivate în regim ecologic. Din rădăcinile rubarbei se pot obține numeroase produse farmaceutice, inclusiv coloranți pentru păr. Din tulpină se pot realiza diverse sortimente de mâncare. Dulceața de rubarbă e acrișoară și are avantajul ca poate fi produsă prima din an. După ce se taie cubulețe tulpina, se pun cam 500 de grame de zahar la un kilogram de tulpini. Se lasă peste noapte in frigider, apoi se fierbe.
Rubarba este o plantă săracă în calorii, însă deosebit de bogată în fosfor, potasiu, magneziu, fier, zinc și vitamine, mai ales vitamina C. Această plantă se folosește frecvent în tratarea anemiilor, bolilor digestive, fiind și antiinflamatoare. Mai mult decât atât, din rizomii de rubarbă se pot prepara cataplasme pentru vindecarea rănilor și a afecțiunilor pielii. Există unele studii care atestă faptul că rubarba poate diminua colesterolul, dacă se consumă zilnic aceasta plantă, timp de patru săptămâni.
Tina CONDREA-ZĂPODEANU