Idei de afaceri: cultura de mazăre boabe

13/03/2018

*În agricultura nemțeană, suprafețe în creștere
*Cultură foarte bine plătită: 320 euro/ha
*Aliment și medicament cu multe efecte benefice
Mazărea este una dintre cele mai importante leguminoase pentru boabe, fiind un aliment important în bucătăria românească alături de fasole și mai puțin de linte. Mazărea este apreciată mai cu seamă ca aliment și mai puțin pentru valorile sale terapeutice în tratarea osteoporozei, a hipertensiunii arteriale, diabetului, bolilor renale sau stărilor de epuizare fizică și psihică, reduce colesterolul nociv, încetinește procesul de îmbătrânire.
Pentru fermierii nemțeni, cultura de mazăre este o afacere profitabilă. Dovadă că, în ultimii ani, surafețele cultivate cu mazăre au crescut foarte mult. De la 50 hectare la aproape 1000. Pentru comparație, prezentăm datele din ultimii doi ani. În 2016 cu mazăre pentru boabe au fost cultivate 284 ha cu de pe care s-a obținut o producție medie de 2149 kg/ha. Anul trecut, mazărea a ocupat 973 hectare cu o producție medie de 2326 kg/ha. A crescut de 3 ori suprafața, dar și producțivitatea pe hectar. Cu siguranță, la aceste creșteri au contribuit și subvenți consistente achitate pentru această cultură. Sprijinul cuplat plătit anul trecut fermierilor a fost de 190 euro/ha, la care se adaugă subvenția pe suprafață de aproape 100 euro/ha, plus plățile redistributivă și pentru înverzire. În total, subvenția totală s-a ridicat la 320 euro/ha.
*Furnizează multă energie organismului
Mazărea este leguma care furnizează multă energie organismului. Este bogată în proteine, glucide și săruri minerale, mai ales substanțe azotoase. Mazărea conține vitaminele A, B1, B2 și C. Vitaminele din complexul B ajută la reglarea nivelului de lipide, carbohidrați și proteine din organism. Mazărea se numără printre alimentele cele mai bogate în vitamina B1.
Mazarea este bogată în proteine, minerale, vitamine și fibre esențiale pentru organism. Este o sursă importantă de vitamina K, care activează calciul din organism, fiind astfel mai rapid asimilat de oase. Mazarea este și o sursă importanta de acid folic și substanțe benefice în combaterea osteoporozei și arterosclerozei. Mazărea conține și cantități importante de vitamina C, care este principalul antioxidant al organismului, pe care il protejeaza de virusuri, boli și chiar de cancer.
*Însămânțarea, primăvara devreme
Fermierii care vor să aibă o cultură reușită de mazăre, trebuie să țină cont de pregătirea patului germinativ, alegerea soiului și de protejarea plantelor împotriva bolilor și dăunătorilor. Mazărea se seamănă primăvara devreme, după ce solul s-a zvântat bine. E bine e ca mazărea să fie semănată după cereale păioase ori unele culturi prăşitoare cu recoltare timpurie, soluri pe care au fost tratate împotriva buruienilor.
Nu se recomandă amplasarea culturilor de mazăre după alte leguminoase, pentru a evita riscurile excesului de azot ori a perpetuării şi amplificării atacului unor boli. În cazul cultivării repetate a mazării pe acelaşi teren, apare fenomenul de „oboseala solului”, care se manifestă, în principal, prin tulburări bruşte de creştere, absenţa formării nodozităţilor pe rădăcini, putrezirea rădăcinilor şi a tulpinii, se amplifică îmburuienarea terenului. Mazărea poate reveni pe acelaşi teren după 3-4 ani, fără nici un risc, cu condiţia tratării seminţelor. Mazărea este o excelentă premergătoare pentru grâu. După mazăre, în sol rămâne o cantitate mare de materie organică şi de azot.
Tina CONDREA-ZĂPODEANU