Idei de afaceri : creșterea vitelor „Albastră britanică”

*Rasă rară, iar taurii cântăresc peste o tonă
*Carnea e mai slabă, dar extrem de gustoasă
* Taurii costă mai mult decât maşinile de lux!
* Producţia de lapte e de peste 3.400 de litri
În ultimii ani, rasele de bovine din străinătate sunt agreate de fermieri deoarece produc mai mult lapte sau dau carne de calitate. Așa au apărut centre în care sunt aduşi tauri de rasă din străinătate pentru reproducere, din rasele Albastru Belgian, devenit ulterior Albastru Britanic, Charolaise, Angus, Limousine, Piemontese, Holstein sau Simmental pentru a obţine material seminal pentru vacile din România.
„Albastra britanică” este o rasă rară, în care taurii au o masă musculară extrem de mare şi bine definită, ei ajungând să cântărească peste o tonă. Taurii din această rasă costă mai mult decât maşinile de lux. Carnea acestor animale este foarte căutată pentru că ar fi foarte bună, dar preţurile nu sunt pentru toate buzunarele. Carnea este mai slaba şi este extrem de gustoasă.
*Istoricul rasei „Albastră britanică”
Crescătorii belgieni din regiunea Ardennes au importat din Anglia efective de bovine din rasa Durham Shorthorn încă din 1850, pentru a-şi îmbunătăţi rasele locale. Primele rezultate ale încrucişării celor două specii au început să se vadă în 1930, iar în 1960 era deja conturată noua rasă. După zeci de ani de eforturi, s-au obținut acum specimene de carne de talie mare, cu musculatură foarte bine dezvoltată.
Primele efective de „Albastră belgiană” au ajuns în Anglia în 1982. În cei aproape 40 de ani de acomodare pe teritoriu englez, „Albastra belgiană”  a devenit „Albastră britanică”. Cele mai recente statistici arată că 45% din materialul seminal folosit pentru fertilizarea vacilor provine de la tauri din rasa „Albastră britanică”.
*Caracteristicile rasei „Albastră britanică”
Culoarea animalelor din rasa „Albastră britanică” poate varia de la alb la negru. Perioada de gestaţie este uşor mai redusă decât în cazul altor rase, de 281-285 de zile. La fătare, viţeii cântăresc aproximativ 48 de kg, iar viţelele 44 de kg. În 400 de zile de la fătare, taurii pot ajunge să cântărească 692 kg. La maturitate, taurii pot ajunge la o înălţime de 1,5 metri şi o greutate de 1.300 kg.
Cantitatea de carne care poate fi obţinută prin dezosare este foarte mare , în jur de 85% din greutatea în carcasă, ceea ce sporeşte profitul crescătorilor. Totodată, conţinutul de grăsimi este redus. Producţia de lapte este de 3.400 de litri, cu 3,56% grăsime.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU