Idei de afaceri: creșterea vacilor Angus

Tina-Angus* Este cea mai populară rasă din România * Un taur de reproducție poate costa chiar și 100.000 de euro

Bovinele din rasa Aberdeen Angus sunt în prezent răspândite în toate colțurile lumii. Vacile din aceasta rasă au o musculatură dezvoltată, prin urmare procentul oaselor în carcasă nu depășește 16%. Mai mult decât atât, taurii din rasa Angus sunt utilizați pe scară largă în încrucișarea industrială cu vaci din alte rase. Hibrizii rezultați au o longevitate de circa 17 ani, în timp ce bovinele Angus pot trai până la 20 de ani.

Angus este cea mai populară rasă de vaci de carne din România, pentru că, în ultima vreme, tot mai mulți crescători de bovine de carne preferă vacile din rasa Aberdeen Angus, care oferă rezultate foarte bune și la noi. La Zănești avem un efectiv însemnat de vite și tauri din rasa Aberdeen Angus.

La nivel național, efectivul vite Angus este într-o continuă creștere. Dovadă că, în anul 2008, erau doar 200 de capete, iar acum sunt în jur de 15.000 de capete, din care 11.000 capete rasă pură și peste 1.800 de metiși. În continuare, tendința este ascendentă.

Unul din principalele obiective al specialiștilor în domeniu este acela de a populariza rasa Angus în rândul fermierilor care investesc în zootehnie.

*Se adaptează bine condițiilor specifice din zone diferite

Angus este o rasă foarte ușor de întreținut în condițiile din zona noastră, valorificând foarte bine pășunile. Caracterul rustic al rasei este demonstrat și de aspectul fizic al bovinelor Angus, dar și de preferința pe care o manifestă pentru nutreț. Este o rasă semi-sălbatică care se adaptează condițiilor de trai de la noi și se exploatează relativ ușor, având nevoie doar de acces la pășune. Cu un minim de cunoștințe zootehnice și cu îndrumare profesională, se poate ajunge la rezultate foarte bune în exploatarea acestei rase. În general nu sunt pretențioase la mâncare și realizează sporuri zilnice destul de bune.

Genetica de cea mai bună calitate este foarte scumpă. Taurii de montă sunt cumpărați din diferite zone ale lumii, pentru a se evita consangvinizarea și pentru a avea cea mai bună genetică ce se pretează la noi în țară. Sunt tauri care valorează și 100.000 de euro.

Promovarea consumului de carne de vită în România este un lucru foarte important. Prin popularizarea rase Angus se încearcă și o conștientizare a ceea ce înseamnă consumul cărnii de calitate.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU