Idei de afaceri: creșterea porcilor Mangalița

Tina-Mangalița 1*Carne este cu colesterol pozitiv, bună pentru cei care au probleme cardiovasculare * Se recomandă fermierilor să vândă produsul finit, nu porcul

Denumit și „porcul cu blană“ sau „uleiul de măsline cu patru picioare“, porcul de Mangalița a apărut pentru prima dată în secolul XIX, din combinarea raselor ungurești Bakonyi și Szalontai cu mistrețul. În prezent, în România, fermierii cresc în jur 20.000 de porci din rasa Mangalița.

În urmă cu 50 de ani, România se putea mândri că deține aproape jumătate de milion de exemplare de porci din rasa Mangalița, o rasă recunoscută pentru carnea sa cu un colesterol pozitiv. Din cauza prolificității reduse, mulți crescători de la noi au ales să se reorienteze către alte rase mai profitabile. Din fericire, au fost și fermieri care au mers împotriva curentului și au reușit să mențină rasa Mangalița, având acum cele mai profitabile exploatații de suine.

Procesarea produselor, indiferent că ne referim la sectorul vegetal sau cel zootehnic, este elementul cheie pentru o afacere de succes. Acesta este și motivul pentru care se recomandă fermierilor să vândă produsul finit, nu porcul.

Procesarea e deosebit de importantă. Carnea de porc Mangalița este foarte indicată pentru realizarea produselor precum cârnați, caltaboș, tobă, șunculiță, jambon, slănina afumată, ciolan afumat.

* Rasa rustică, foarte rezistentă la boli sau temperaturi scăzute

Porcul de rasă Mangalița se crește relativ ușor. Un dezavantaj poate fi prolificitatea scăzută, precum și perioada de îngrășare mai mare. Este o rasă rustică, foarte rezistentă la boli sau temperaturi scăzute. Nu este pretențioasă la mâncare sau adăpost, ba chiar are nevoie sa-l bată soarele, ploaia, să râme cât mai mult în pământ. Ținut în semi-libertate, poate ajunge într-un an la 100 de kg, iar dacă e să-l creștem în sistem intensiv poate ajunge la circa 130 de kg.

Cea mai bună hrană pentru porcii din rasa Mangalița este cea care conține o masă vegetală cât mai mare. Este indicat să le dăm lucernă, trifoi, iarbă. Pe de altă parte, nu trebuie să-i hrănim cu cereale, adică să le dăm cât mai puțin porumb. În carcasa de porc Mangalița, la 120 de kg, raportul este de 1 la 1 carne și grăsime. Chiar dacă suinele de Mangalița sunt considerate „porci de clisă“, grăsimea acestora are un conținut de până la 70% de acizi grași nesaturați, ceea ce transformă carnea de Mangalița într-un produs recomandat celor care au probleme cardiovasculare.

Fermierii din sectorul zootehnic speră că oficialii de la Ministerul Agriculturii o să acorde și acestei rase o subvenție pentru creșterea porcilor Mangalița în regim industrial. Acum, pentru rasa de porci Mangalița, fermierul primește doar un ajutor de minimis pentru faptul că există puține exemplare. După ce se va depăși pragul de 3.000 de scroafe, acest ajutor de minimis va dispărea, de aceea fermierii consideră necesară acordarea unei subvenții și pentru această rasă de porcine.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU