Idei de afaceri: creșterea oilor

*Rasa Țurcană sau „Regina Munților“! *Recunoscută datorită rusticității și adaptabilității remarcabile
Oile din rasa Țurcană are cea mai mare răspândire în rândul oierilor de la noi, așa se și explică de ce rasa este supranumită și „Regina Munților“. În timp, crescătorii de ovine s-au convins că rasa Țurcană este stabilă, rezistentă, deloc pretențioasă, oferind producții mixte de lapte, carne și lână, ceea ce au făcut-o să fie foarte populară în satele românești. Chiar dacă, în ultima vreme, o parte dintre crescători se îndreaptă către rasele de oi specializate fie pe producția de carne, fie pentru cea de lapte, cu originii străine. Cu toată această tendință, foarte mulți fermieri rămân consecvenți raselor autentice, românești.
În concluzie, Țurcana rămâne una dintre cele mai cunoscute și crescute rase, în mod special datorită rusticității și adaptabilității remarcabile, caracteristici care o recomandă spre a fi crescută din zona de câmpie și până în zona de munte. Nu există cioban care să nu aibă măcar câteva exemplare și din această rasă, alături de alte rase românești sau aduse din străinătate.

*Varietăți și aria de răspândire

Prin multitudinea de tipuri și populații, distincte între ele și bine consolidate, oile Țurcană pot fi considerate o super-rasă. Oaia Țurcană este prezentă în mai multe varietăți și combinații, printre care oaia Țurcană albă, Oacheșe, Bucălăi, Brezate sau Mărcușe. Dintre acestea cea mai reprezentativă este oaia Țurcană Bucălaie, cu părul de pe față și picioare de culoare castanie spre negru.
Oile Țurcană Bucălaie erau cel mai des întâlnite și crescute prin depresiunea Hațegului. Viteza de răspândire a acestei rase de oi a fost rapidă, astăzi fiind întâlnită în majoritatea regiunilor țării noastre, asta și datorită rezistenței sale la condițiile meteo nefavorabile de la munte, vitezei de creștere a mieilor și rezistenței la boli.
Oaia Brează este întâlnită mai des în Valea Jiului, posedă o constituție mai delicată, iar crescătorii o consideră ca fiind oaia care produce cel mai mult lapte împreună cu oile Țurcane Crețe din Caransebeș.
Țurcana Oacheșă este una dintre cele mai frumoase specii de oi, cu o armonie corporală aparte, de culoare albă, cu un contur închis în jurul ochilor, fiind cel mai des întâlnită în Hațeg.

*Producție mixtă de carne, lapte și lână

Datorită însușirilor ei de rusticitate, rezistență și adaptabilitate sporită, cât și datorită valoroaselor aptitudini productive, rasa Țurcană este crescută de foarte mulți producători. Însușirile morfo-productive ale rasei Țurcană sunt: conformația corporală alungită, tipică ovinelor cu producție mixtă pentru lână, carne și lapte, precum și constituția robustă și o pronunțată mobilitate.
Corpul Țurcanelor este disproporționat, pieptul e strâmb, spinarea ascuțită, pulpa foarte puțin dezvoltată, scheletul mare, cantitatea de carne fiind foarte mică în raport cu greutatea corporală. Coada e scurtă și uneori prezintă la bază un depozit de grăsime. Berbecii, ca și oile, sunt foarte activi, vioi și rapizi, se pot cățăra cu ușurință pe regiunile cele mai muntoase și pot sări din stâncă în stâncă.
Oile nu au coarne sau prezintă două semicercuri cu vârful orientat înainte și în jos. La berbecii, coarnele sunt puternice, în formă de spirală, cu vârful orientat în afară, în lungime de 80-90 cm, care le servesc la apărare și la atac.
Greutatea medie la care pot ajunge oile Țurcane adulte este de 35-55 de kilograme, iar berbecii pot ajunge la 80 de kilograme.
Tina CONDREA-ZĂPODEANU