Idei de afaceri: creșterea oilor din rasa Rațca

Tina-Oi Rațca*Rasa este pe cale de dispariție *Aceste oi dau lapte foarte sănătos, care reglează metabolismul

Oile din rasa Rațca stârnesc admirația și curiozitatea vizitatorilor la toate expozițiile de ovine. Pentru că arată altfel, ies din „tiparul“ ovin obișnuit. Oile Rațca au trăsături caracteristice: capul fin acoperit cu un păr de culoare cafenie, coarne drepte, răsucite în tirbușon și plasate pe cap în forma literei „V“ și lână grosieră, dar mai fină, comparativ cu cea a oilor Țurcane, și cu ondulații largi, adesea cu șuvițe răsucite. Oaia Rațca era o rasă aparte, cu două varietăți: albă, jarul de pe față cafeniu și lâna albă, și neagră, care din cauza efectivului foarte mic, a fost asimilată ca varietate a rasei Țurcan

Proveniența oii Rațca este incertă, pentru aceasta existând două variante. Pe de o parte se vehiculează că ar fi originară din zona Mongoliei, de unde ar fi fost adusă de popoarele migratoare. Pe de altă parte, se presupune că a fost adusă de romani din Egipt în zona Balcanilor.

*Subvenții speciale pentru oile Rațca

După lichidarea CAP-urilor, a început o adevărată ofensivă de înlocuire a oilor Rațca cu rasa Țurcană. Totuși, sunt mai mulți crescători de ovine care au reușit să păstreze Rațca în rasă pură. Această oaie a fost neglijată și pentru faptul că, în literatura de specialitate, ea a fost menționată ca fiind răspândită doar în vestul Banatului. Apoi, unii ciobani nu agreează această rasă și nu o cresc din cauza coarnelor lungi, fiind mai greu de stăpânit și muls. S-a observat că, ținute împreună cu oile Țurcană, pe timp de ploaie și la temperaturi scăzute, oile Rațca intră în adăpost, pe când Țurcana rămâne afară, ceea ce indică o sensibilitate mai mare a acestor oi la frig.

Rasa de oi Rațca este crescută pe o arie geografică restrânsă, ca rezervă de gene, într-un efectiv mai puțin numeros. Avantajele economice sunt semnificative și sunt datorate costurilor de întreținere reduse pe durata unui an calendaristic, iar evidența producției va rămâne principalul obiectiv al deținătorilor de patrimoniu genetic.

În momentul de față, creșterea oilor Rațca este subvenționată prin programul de resurse genetice inițiat de Autoritatea Națională de Ameliorare și Reproducție în Zootehnie. Fără susținere financiară, aceste oi riscă să dispară în următorii 20-30 ani, odată cu stingerea generației actuale de crescători de rasă pură, mulți dintre ei nemaiavând moștenitori care să le continue munca.

*Oile Rațca, ținute din pasiune și sănătatea laptelui

Fermierii țin aceste oi pentru lapte, dar și pentru carnea de miel, care ajunge la 8-10 kg carne la sacrificare. Producția de lapte este favorizată și datorită unei lactații mai lungi, ca o consecință a climatului mai cald al zonei.

Puși să aleagă între profit și sănătate, mulți dintre fermieri aleg banii. Deși este o rasă de oaie al cărei lapte este foarte sănătos și ne ajută să ne reglăm metabolismul, din păcate, aceasta este pe cale de dispariție. Faptul că nu a fost atât de competitivă cu Țurcana a dus la această extinsă dispariție. Mulți crescători preferă să crească oile Rațca din pasiune, dar și pentru efectele terapeutice ale laptelui obținut de la această rasă de oi, aceasta fiind una din explicațiile supraviețuirii și conservării rasei. Fiind o oaie sedentară, neadaptată la transhumanță, turmele sunt în nucleul lor, în leagănul lor ca zonă de origine, fiind exploatate cel mai frecvent în rasă pură pentru producția de lapte.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU