Idei de afaceri: Creșterea bivolițelor

Tina-bivolite*Din laptele de bivoliță se fac cele mai bune iaurturi și brânzeturi

În peisajul zootehniei montane nemțene și-a făcut apariția o specie nemaiîntâlnită pe aceste meleaguri: bivolițele. Vorbim de cireada de vreo 100 bivolițe ale soților Geta și Dorin Bîrsan din comuna Tarcău.

E clar, creșterea bubalinelor nu mai este o afacere care îi ocolește pe fermierii nemțeni, mulți începători într-ale zootehniei își îndreaptă atenția către aceste animale cu istorie și către produsele finite obținute din laptele de bivoliță. Sunt animale longevive, sănătoase și rezistente, nefiind pretențioase la hrană și climă.

Bivolii sunt, în istoria țării noastre, unele dintre animalele cele mai apropiate țăranului român. Sute de ani, oamenii au apelat la bivoli pentru producția de lapte, dar și pentru a-i folosi la muncile câmpului sau pentru carne. Bivolițele sunt animale foarte blânde, care se atașează de stăpâni, dar nu le plac străinii. Sunt sensibile în ceea ce privește furajele pe care le mănâncă, crescătorii spun că odată ce le-ai schimbat mâncarea, nu mai dau lapte până se obișnuiesc cu noile produse.

Fermierii crescători de bivolițe s-au documentat în privința acestei activități și încearcă  să facă profit, deși sunt probleme cu procesarea laptelui de bivoliță. O bivoliță depășește uneori 600 kg și chiar dacă produce lapte mai puțin, calitatea superioară a acestuia oferă pieței produse deosebite. România ocupă în prezent locul al doilea în Europa, după Italia, în ceea ce privește creșterea bivolilor.

*Laptele, proprietăți curative

Laptele de bivoliță este dietetic, indicat în tratamentul multor afecțiuni, fiind mai sănătos decât cel de vacă. Laptele de bivoliță conține toate substanțele necesare dezvoltării proceselor metabolice. Nutriționiștii sunt net în favoarea consumului laptelui de bivoliță datorită calităților nutritive superioare față de cele ale laptelui de vacă, dar și față de cel de oaie sau de capră.

O fermă de bivoli poate fi foarte profitabilă pentru cineva cine este dispus să investească în deschiderea ei și mai apoi să proceseze laptele. Deși vândut în stare naturală nu este foarte căutat de consumatori, lactatele sunt extrem de căutate.

Din lapte de bivoliță se produc unele dintre cele mai bune iaurturi, datorită grăsimii sale, precum și smântână, frișcă de foarte bună calitate sau brânzeturi. Ceea ce puțină lume știe este că cea mai cunoscută și răspândită brânză din lume – mozzarella, se face din acest lapte.

*Investiții în ferma de bivolițe

Investiția într-o fermă de bivoli este similară cu cea pentru vaci de lapte, doar că felul de îngrijire și creștere diferă puțin. Potrivit specialiștilor, o persoană care poate investi în jur de 100.000 de euro ar putea să își pună pe picioare o afacere, dar ar trebui să aibă și puțină răbdare până să scoată profit. O bivoliță dă în medie 10 litri de lapte pe zi, însă, ca și la vaci, depinde de părinți, de furajele pe care le consumă, de mai mulți factori care determină acest lucru. Prețul unei juninci mature care are în jur de 3-4 ani și dă lapte se învârte undeva la 1.000 de euro, sub cel al vacilor de lapte.

În ciuda posibilităților și a oportunităților de prelucrare a laptelui de bivoliță, creșterea lor este tot mai rară și puțini sunt cei care insistă să crească în continuare bivoli. Bivolii nu sunt foarte cunoscuți, multă lume le spune vaci negre și nu face diferența între cele două specii, iar dintre cei care știu despre ce este vorba, mulți se feresc, pentru că sunt mai greu de crescut și nu le place munca. Cu vacile e mai simplu.

Tina CONDREA