Idei de afaceri: creșterea bivolițelor

*Carnea foarte gustoasă, lapte fără colesterol
*Bun în hrana copiilor cu probleme de sănătate
*Brânză, Iaurt și chefir de bivoliță, considerate delicatese
*La Tarcău, există o fermă cu 100 de bivoli și bivolițe
Babulinele (bivolițele) sunt animale cu o viaţă productivă mai lungă decât taurinele, trăind în jur de 30 de ani. Nu sunt pretențioase la hrană și sunt foarte rezistente la boli. Au carnea foarte gustoasă. Calitatea laptelui este deosebită și, în plus, fară colesterol. Laptele de bivoliță este folosit, cu succes, în hrana copiilor cu probleme de sănătate, datorită excelentelor sale calități.
Ferma de bivoli poate fi o alternativă profitabilă la creșterea vacilor. Mai ales că subvențiile pentru bivolițe sunt foarte mari și se plătesc fermierilor chiar și dacă dețin un singur animal. Mai exact,  suma de 863,13 lei/cap de animal a fost sprijinul cuplat pentru bivolițele de lapte, schemă pentru care pragul minim de eligibilitate este de 1 animal deținut în exploatație comparativ cu vacile de lapte unde fermierii trebuie să dețină minim 10 capete. Sprijin cuplat se acordă și pentru babulinele de carne, sumă la care se adaugă și ajutorul național tranzitoriu alocat pentru bivolițele de lapte și carne.
*Lapte: conținut proteinic și vitaminic sporit
Carnea de bivoliță este foarte gustoasă, mai dulce decât cea de vacă și mai slabă. Laptele este dietetic, mai sănătos față de cel de vacă, fiind indicat în tratamentul mai multor afecţiuni. Laptele de bivoliță are o compoziție complexă și se caracterizează printr-o pondere ridicată în substanță uscată și grăsimi, superioară laptelui produs de către toate celelalte specii de animale de fermă. Are un conținut ridicat în vitamine și compuși minerali. Această compoziție conferă calități nutritive deosebite laptelui de bivoliță.
Este un lapte cu un conținut proteinic și vitaminic sporit, din care untul se prepară mai greu din cauza consistenței. În schimb se poate produce brânză, iaurt sau chefir de bivoliță, produse considerate drept delicatese peste hotare.
O bivoliță produce în medie 1.600 litri pe lactație cu un procent de grăsime de 7%. Marele dezavantaj al crescătorilor de bivolițe este numărul mic de procesatori de lapte, dar și reticența populației față de consumul acestui produs.
În timp, s-au impus prin forța de tracțiune, producția de lapte și carne
Domesticite cu peste 5.000 de ani în urmă, bubalinele s-au impus prin forța de tracțiune, dar și prin producția de lapte și carne. În timp, aria de răspândire și efectivul de bubaline a suferit numeroase modificări, în prezent peste 90% din acesta găsindu-se în Transilvania.În județul Neamț există un efectiv de 100 capete în comuna Tarcău.
Efectivul de bubaline pe teritoriul țării noastre a variat apreciabil de-a lungul timpului. De la pătrunderea bivolului în țară și până la mijlocul deceniului trecut, populațiile de bubaline au crescut într-o totală izolare reproductivă, ceea ce a determinat o pronunțată consolidare genetică și fixarea unor însușiri morfoproductive proprii, diferite de ale altor populații din țările învecinate sau a celor de proveniență.
Hrana bivolițelor este asemănătoare cu cea a bovinelor. Pentru o productie de 6-8 litri de lapte zilnic este necesară o hrană echilibrată optim din punct de vedere proteinic și vitaminic și de o cantitate mare de apă proaspată. Mulți crescători afirmă că bivolițele devin foarte docile din momentul în care s-au obișnuit cu stăpânii lor.
Tina CONDREA-ZĂPODEANU