Idei de afaceri: capre Saanen

capre-saanen*Cea mai productivă rasă ca producție și durată a lactației

Creșterea caprelor pentru producția de lapte se menține ca o afacere de nișă pentru cele mai multe ferme, iar cheia succesului stă în alegerea atentă a geneticii animalelor, analiza corectă și realistă a costurilor. Și nu în ultimul rând un plan foarte bun pentru comercializarea și procesarea laptelui!

Capra Saanen este considerată a fi cea mai productivă rasă din punct de vedere al producției și al duratei lactației. Patria caprelor de rasă Saanen este considerată o localitate cu aceiași denumire din Alpii Bernezi, Elveția. Această rasă nu se deosebește cu mult de o capră obișnuită. Animalele au capul mic, dar grațios, fiind destul de lung, poziționat mai mult pe o parte și cu urechile îndreptate înainte. Femelele și masculii, de obicei, nu au coarne. Corpul este și el lung și lat, iar mușchii nu sunt prea dezvoltați.

Începând cu a doua fătare, producția de lapte a caprelor din rasa Saanen începe să crească simțitor, ajungând și la 6 litri de lapte, pe zi. Caprele din rasa Saanen pot fi exploatate pentru o perioadă de 7-8 ani, dar cu cât rațiile alimentare sunt mai ponderate, în sensul că nu sunt suprasolicitate cu mâncare, cu atât durata lor de exploatare este mai mare.

*Umezeala, cel mai mare inamic!

Chiar dacă nu par a fi foarte diferite de caprele românești, cele din rasa Saanen sunt obișnuite cu un alt stil de hrană și cu un alt climat. Poate cel mai mare dezavantaj al acestei rase este sensibilitatea la umezeală și curent, animalele dând rezultate mult mai bune dacă sunt crescute în adăpost. Nu pot fi ținute în câmp deschis, unde sunt expuse la frig și ploaie. Pe de altă parte, principalul avantaj este legat de producția bună de lapte, fiind cea mai bună rasă.

Adăpostul în care stau caprele nu este cine știe ce construcție complicată, dar este foarte important să nu fie în interior curent și umiditate excesivă.

Capra Saanen este o rasă cu producție mare de lapte, pentru asta extrem de importantă este hrana pe care o utilizezi în furajare. Există rețete care sunt schimbate în funcție de anotimp, de starea animalului, de grupele de vârstă, capre care sunt pe lactație, care sunt gestante ori au primi iezi, în prima lună. Hrana se stabilește separat pe grupe de animale și pe categorii.

Capacitatea caprelor Saanen de a se înmulți este destul de bună, la 100 de capete se pot obține anual 180-250 iezi. Au gene care se moștenesc de următoarele generații.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU