Idei de afaceri: capra Boer

tina-caprele-boer*Recunoscută pentru productivitate și rezistență * Carnea este gustoasă și lipsită de mirosul specific caprinelor *Țapii de Boer, folosiți pentru ameliorarea raselor locale

Rasa de capre Boer este preferata fermierilor interesați să demareze o afacere în sectorul zootehnic. Deși este scumpă, capra Boer se dovedește a fi foarte rentabilă, deci o alegere inspirată pentru întreprinzătorii din acest domeniu.

Despre această rasă, fermierii care le-au achiziționat spun că este recunoscută pentru carnea deosebită, care conține proteine, grăsimi, minerale și aminoacizi vitali. Carnea este gustoasă și lipsită de mirosul specific caprinelor. Sunt oameni cărora le place carnea de capră, dar nu suportă mirosul. Boer este soluția pentru a satisface gusturile clienților. În plus, carnea provenită de la Boer nu are colesterol.

Fermierul care vrea să obțină rapid și profitabil carne de capră sănătoasă, fără colesterol și fără miros specific de capră sau dorește rapid iezi, poate crește rasa Boer. Ideal ar fi ca să fermierilor să li se dea subvenții mai mari și la timp, iar contractele vânzare să fie directe, fără intermediari.

*Capra Boer: temperament blând, ușor de crescut

Caprele din rasa Boer sunt animale cu un temperament blând, ușor de crescut împreună cu alte animale: oi, cai, vaci. Pot fi crescute în orice mediu, de la câmpie până la golul alpin, fiind rezistente la factorii de mediu, dar și la boli. Caprele Boer sunt de talie mare, cu un trunchi lung, piept lat, picioare alungite și umeri cărnoși. Ele au părul scurt, culoare de bază albă, cu gâtul roșcat-maro. De obicei, au urechile „în picătură“. Caprele Boer sunt robuste, nepretențioase și foarte prietenoase.

Capra Boer fată de trei ori într-un ciclu de doi ani, de la 2 la 4 iezi pe fătare. Bineînțeles că nu este exclus să fete și un ied, dar mai rar. La maturitate, masculul Boer cântărește 90-130 kg, iar femela Boer, 65-80 kg. Un calcul simplu: un crescător care îngrijește ca la carte animalele, iezii de la o singură capră, dacă fată 4 iezi, îi pot aduce cel puțin 800 de euro pe an. Asta numai de la o capră!

Țapii Boer sunt folosiți pentru ameliorarea raselor locale, sporind astfel productivitatea, calitatea și rezistența urmașilor proveniți din această încrucișare. Din punct de vedere al hranei, caprele din rasa Boer nu sunt pretențioase. Mănâncă orice: boabe de grâu, mălai, fân. Lucerna o valorifica cel mai bine. La fel de bine și porumbul.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU