Festivalul Național de Folclor „Toamna pe meleaguri nemțene”, ediția a III-a

28/09/2018

Până pe 30 septembrie, se fac înscrieri la cea de-a III-a ediție a Festivalului Concurs Național de Folclor „Toamna pe meleaguri nemțene”, eveniment organizat de Primăria și Consiliul Local Pângărați, în parteneriat cu Asociația Culturală „Mugurașii Neamțului” din Pângărați.
Concursul se va desfășura pe data de 13 octombrie, la ora 9.00, la Căminul Cultural Stejaru, comuna Pângărați, fiind deschis interpreților din întreaga țară.
Pot participa soliști amatori, fără limită de vârstă, concursul desfășurându-se pe următoarele secțiuni: soliști vocali, instrumentiști, grupuri vocale și intrumentale și dansuri populare.
„Manifestarea noastră are un caracter competitiv, propunându-și să trezească în participanți dragostea pentru cultură și artă, cunoașterea și respectarea valorilor folclorului nostru național și, nu în ultimul rând, crearea unor punți de prietenie între concurenții veniți din toată țara. În același timp, festivalul contribuie într-o mare măsură, la educarea și influențarea în mod pozitiv a gustului tinerei generații, iubitoare de muzică adevărată, autentică, prin repunerea în circulație a unor piese valoroase, din diferite zone ale țării. Totodată, manifestarea noastră reprezintă o invitație de a ne apropia, cu speranță, respect și demnitate, de cultura și civilizația tradițională, materială și spirituală a neamului nostru românesc. Scopul concursului este de a descoperi, selecta, promova și lansa tinere talente, care să reprezinte România la festivalurile internaționale la care avem invitații pentru anul 2018 – 2019”, spun organizatorii.

Concurenții, împărțiți în grupe de vârstă

Participarea concurenților la secțiunile de interpretare individuală se va face pe grupe de vârstă, după cum urmează: grupa de vârstă 6 – 10 ani; grupa de vârstă 11 – 15 ani și grupa de vârstă 16 – 21 ani. Organizatorii precizează că, pentru persoanele cu vârste mai mari de 21 ani, se va înființa încă o grupă de vârstă.
În cadrul grupurilor, pot concura persoane de vârste diferite, această secțiune fiind structurată pe două categorii de vârstă: 6 – 13 ani și 14 – 21 ani. Participanții se vor prezenta în concurs cu melodii populare specifice zonei din care provin.
Soliștii vocali vor prezenta două piese muzicale. Prima piesă, fără acompaniament, va fi doină, cântec doinit, baladă sau cântec epic. A doua piesă, un cântec măsurat, într-un tempo mișcat, va fi acompaniată de orchestra proprie ori negativ pe stick (sau, după caz, de o formulă instrumentală tradițională). Ambele piese nu vor depăși 7 minute. Concurenții de la secțiunea soliști vocali, categoria de vârstă 6 – 10 ani, nu vor prezenta doină sau cântec fără negativ.
Soliștii instrumentiști vor interpreta două piese cu acompaniament, diferite ca mișcare, ritm și tempo, specifice zonei din care vin. Ambele piese nu vor depăși 7 minute.
La cea de-a III secțiune, concurentii vor interpreta o piesă proprie cu acompaniament (negativ pe stick), piesă care trebuie să aibă o durată de maximum 5 minute.
La secțiunea grup vocal se pot prezenta în concurs maximum trei piese, timpul alocat pentru fiecare grup fiind de 10 minute.
În cadrul ansamblurilor de dansuri, pot concura persoane de vârste diferite, această secțiune fiind structurată pe două categorii de vârstă: 6 – 13 ani și 14 – 21 ani. Ca și în cazul soliștilor vocali și instrumentiști, dacă vor exista solicitări, organizatorii vor mai înființa și la secțiunea de dans popular încă o categorie de vârstă. Participanții se vor prezenta în concurs cu melodii, dansuri și costume populare specifice zonei din care provin. În cadrul ansamblului, pot concura soliști vocali, instrumentiști sau dansuri populare, urmând a fi jurizați la secțiunea corespunzătoare. Timpul alocat dansurilor este de 15 minute.
Juriul va acorda Trofeul Festivalului, premiile I, II, III, mențiuni constând în diplome și medalii și premii speciale, precum și posibilitatea de înscriere gratuită la alte festivaluri organizate de Asociația Culturală „Mugurașii Neamțului”. Organizatorii vor acorda diplome de participare pentru toți concurenții.

Irina NASTASIU