Până la data de 30 aprilie 2015, sistemul cardului de sănătate va funcţiona în paralel cu actualul sistem de validare a serviciilor medicale. Începând cu 1 mai 2015, cardul va deveni unicul sistem de validare şi decontare a serviciilor medicale în sistemul asigurărilor sociale de sănătate.
Asiguraţii din judeţul nostru care au primit carduri naţionale de asigurări sociale de sănătate cu date personale eronate sau au pierdut ori distrus acest document, pot cere eliberarea unui nou card la Casa de Asigurări de Sănătate Neamţ. Solicitanţii vor primi cu titlu gratuit noul card de sănătate în situaţia în care cardul conţine date eronate. În cazul pierderii ori al distrugerii cardului iniţial, asiguratul va trebui să achite contravaloarea de producţie a noului document. Costurile sunt de 2,2 euro + TVA pentru producţia cardului, plus 2,74 lei + TVA pentru distribuirea lui, aproximativ 15 lei, în total. Plata se va face la sediul casei de asigurări în evidenţa căreia se află asiguratul.
În cazul solicitării unui nou card de sănătate, până la primirea acestuia asiguratul va beneficia de servicii medicale în baza unei adeverinţe de înlocuire a cardului de sănătate. Adeverinţă, cu valabilitate 3 luni, va primi şi orice asigurat care a refuzat cardul de sănătate din diverse motive.
La acest moment, spitalele, policlinicile si farmaciile nu-l folosesc, iar medicii de familie sunt singurii care au început să activeze cardul de sănătate.
Odată activat, cardul de sănătate va fi prezentat ori de cate ori asiguratul apelează la furnizorii aflaţi în contract cu casa de asigurări de sănătate pentru servicii medicale sau farmaceutice. Furnizorul va introduce cardul în cititor, iar asiguratul va tasta codul Pin. În acel moment, aplicaţia cardului va afişa un mesaj în care va informa furnizorul dacă posesorul cardului este asigurat sau nu. Trebuie ştiut însă că pentru serviciile medicale de urgenţă nu este necesară utilizarea cardului de sănatate, pentru că aceste servicii fac parte din pachetul minim de servicii medicale, care se acordă atât persoanelor asigurate cât şi celor neasigurate.
Dacă asiguratul încearcă să utilizeze cardul şi tasteaza gresit, de cinci ori consecutiv, codul pin, acesta se blochează. În această situaţie, doctorul va telefona la numărul de helpdesk 021.202.6995, unde se alocă un număr de tichet, iar prin e-mail, la adresa suport.ceas@casan.ro, se dau informaţiile privind cardul blocat.
Geanina NICORESCU