Farmacia din grădină: crizantemele

06/11/2017

*Au efecte tămăduitoare de-a dreptul miraculoase
*Mențin calciul în organism, reduc colesterolul
* Inhibă pro­cesele evoluției bolii Parkinson.
Denumită şi “regina toamnei”, crizantema este sin­gura floare care înfloreşte pentru o foarte lungă perioadă de timp, chiar până la primul îngheţ. Petalele sunt foarte utile în tratarea diferitelor afecţiuni. Ele au un bogat conţinut de minerale, potasiu, magne­ziu, seleniu, zinc, calciu, substanţe ne­cesare funcţionării normale a orga­nis­mului, în special a sistemului ner­vos central. Petalele florii conţin şi uleiuri esenţiale, care întăresc sistemul imunitar şi inhibă pro­cesele evoluţiei bolii Parkinson. În medicina tradiţională chineză, frunzele sunt folosite în comba­terea migrenelor, iar florile us­cate pentru creşterea poftei de mâncare.
Consumul regulat de ceai din crizan­temă ajută la menținerea calciului în organism, reglează funcțiile inimii și re­duce nivelul colesterolului din sânge.
*Simbol al longevităţii şi sănătăţii
Crizantema este cunoscută, din cele mai vechi timpuri, ca simbol al longevităţii şi sănătăţii, însumând efecte tămăduitoare de-a dreptul miraculoase. În Antichitate floarea de crizantemă era considerată “elixirul vieţii veşnice”. Crizantema a fost venerată din timpuri străvechi, fiind considerată un simbol solar, o floare cu puteri magice. Fiind o floare foarte frumoasă, care durează mult, rezistând chiar și sub zăpadă, crizantema a devenit un simbol al optimismului și al bucuriei. Crizantema este considerată o floare sacră, care dă viață lungă și nemurire.
În Japonia, ima­ginea sacră a crizantemei era un atribut strict im­perial, putând fi reprezentată doar pe veşmintele alese, ale familiei impe­riale. Muritorilor de rând le era inter­zis un asemenea privilegiu, iar cei care îndrăzneau să-şi împodobească hainele cu această floare erau pedep­siţi cu moartea. Acum, crizantema este reprezen­tată pe timbre şi mo­nede, Marele Ordin al Crizantemei fiind denumirea celei mai înalte dis­tincţii în stat. Toate acestea datorită faptului că istoria întemeierii statului japonez este legată de legenda crizan­temei.
Astăzi, crizantema este utilizată în industria cosmetică, în arta culinară şi mai ales în medicina tradiţională. Este folosită în tratarea diferitelor afecţiuni ale sistemului nervos, cardio-vascular, în reglarea metabolismului şi pentru fortificarea sistemului imunitar, pentru combaterea bolilor articulare sau ale aparatului respirator.
Tina CONDREA-ZĂPODEANU

Urmatorul articol >
Bani pentru împăduriri