Convorbire cu domnul Ioan Ghiuță, directorul Unității Fitosanitare Neamț
Rep.: Calendaristic, am intrat în primăvară, dar zăpada nu s-a ”lăsat” dusă în totalitate. E bine pentru agricultură?
Ioan Ghiuță: Ca premise agricole, stăm bine, chiar foarte bine. Culturile însămânțate toamna trecută au stat tot timpul sub zăpadă. Așa că nu s-au întregistrat pierderi generate de îngheț. Apoi, cantitatea de zăpadă a fost destul de mare, suplinită fiind de ploi și lapoviță. Aşa se face că, în stratul arabil până la 30 cm adâncime, avem destulă apă. Semn bun pentru debutul de primăvară al agriculturii. Este foarte adevărat că eram învățați ca la vremea asta să fim în câmp, să avem o parte din lucrări agricole deja executate. Mă refer la cele din prima epocă, cum e și aplicarea îngrășămintelor chimice. În alți ani, începeau chiar și lucrările de pregătire a patului germinativ necesar însămânțărilor de primăvară. Acum nu se pot face astfel de lucrări, pentru că stratul de zăpadă se menține destul de gros, chiar și în zona Romanului, nu numai aici la noi, mai spre munte.
Rep.: Sunteți un om cu multă experiență în agricultură, un ”medic” specializat în sănătatea plantelor. De când nu au mai avut parte de un asemenea ”tratament”? Unul ”naturist”, firește. E un an în care nu se mai poate vorbi de înghețul culturilor agricole.
I.G.: De multă vreme nu a mai fost un strat de zăpadă atât de consistent și atât de ”lung” în timp. Au mai fost și ani în care, chiar dacă zăpada nu era așa de mare, culturile tot n-au înghțat, pentru că iarna a fost foarte blândă. Sunt două situații când plantele ajung bine în primăvară. Atunci când trec iarna stând sub ”plapumă” ori pe fondul unor temperaturi modeste. Depinde cum va evolua vremea în continuare. În funcție de asta, pot să apară două riscuri. Temperaturile ridicate duc la topirea rapidă a zăpezii, apa nu mai are timp să intre în pământ, se produc băltiri pe ogor. Vremea rece și mohorâtă menține timp mai îndelungat stratul de zăpadă, drept urmare pot apărea fenomene de asfixiere a plantelor sau chiar de ”instalare” a mucegaiului de zăpadă în culturile agricole. Veștile date de meteorologi ne scapă de aceste griji.
Rep.: Bolile și dăunătorii la plante? Le-a priit și lor zăpada multă şi iarna blândă?
I.G.: N-au avut de ”suferit”. Și au dus-o la fel de bine ca și plantele. Dar nu putem spune că sunt probleme sub acest aspect. Situația nu este alarmantă.
Rep.: Livezile?
I.G.: Un sfat: să se lucreze în livadă acum, nu trebuie așteptată o vreme mai caldă.Timpul presează! Sunt urgente tăierile de rodire. Lucrarea trebuie făcută cât nu-i pornită seva, iar mugurii nu au intrat în vegetație. Tot în acest interval biologic trebuie aplicat și tratamentul împotriva bolilor și dăunătorilor la pomi. Sunt foarte importante aceste lucrări, prin ele ”normăm” cantitatea de rod pentru anul în curs, reglăm creșterea, eliminăm din rezerva biologică de boli și dăunători.
Rep.: Paradoxal! Vorbim de tăierile de rod în livezi, dar livezile sunt demult tăiate…
I.G.: Sunt foarte mulți oameni care au 10-20-50 de pomi în gospodărie. Există câteva puncte în județ în care încep să apară și livezile. E drept, pe suprafețe mai mici, de 2-3 hectare, nu pe 50-60 ha cum era în trecut. Mă refer la zonele Timișești, Agapia. Și nu numai. Este un lucrul bun, un nou început.
Rep.: Vă zic doctor pentru plante, iar dumneavoastră sunte doctor în științe agricole. Unitatea fitosanitară pe care o conduceți, în ce măsură vine efectiv în sprijinul agricultorilor nemțeni?
I.G.: În afara problemelor ”de casă”, avem și multe activități care vizează direct micii și marii fermieri. Mă refer la buletinele de avertizare, care se emit de către stațiile noastre de prognoză amplasate în 3 zone agricole mari ale județului Neamț. Aceste buletine se emit pentru fiecare comună. Este metodologia standard. Pentru situațiile de urgență, când avem semnale certe în privința vreunui atac al bolilor și dăunătorilor la plante, se fac adrese separte, pentru zonele cu probleme. Avem multe acțiuni în favoarea agricultorilor, pe situații punctuale. Se fac programe de tratamente pentru diverse culturi, la solicitarea fermierilor.