Bani pentru stânele montane

*Sprijin nerambursabil până la 90 %

Programul de investiții pentru înființarea stânelor montane, derulat timp de doi ani, pe perioada 2018-2020, a fost aprobat de Senat. Propunerea legislativă a fost transmisă pentru dezbatere și adpotare Camerei Deputaților, care este for decizional.  După ce legea va intra în vigoare, crescătorii de ovine vor beneficia de un ajutor de stat pentru construirea stânelor montane, valoarea totală a programului este de 7 milioane de euro. Sprijinul financiar se acordă beneficiarilor privați în vederea realizării investițiilor stabilite prin proiectele-tip puse la dispoziție de către Agenția Zonei Montane.
Stâna montană, definită de această lege, este construcția unde se face prelucrarea laptelui și obținerea produselor derivate din acesta, adăpostind efectivele de animale, precum și crescătorii de animale.

*Zona montană nemțeană, ponderea însemnată în geografia județului

Zona montană nemțeană ocupă o parte însemnată din suprafața totală a județului. Normal, ponderea o dețin pădurile, pășunile și fânețele naturale, în timp ce terenul arabil este mai puțin față de celelalte zone ale județului. Muntele este acoperit cu păduri pe suprafața totală de 261.349 ha, pășuni naturale ocupă 30.412 ha, fânețe naturale -34.738 ha, iar terenurile arabile însumează 12.685 ha. Efectivele de animale se compun din 28.299 bovine, 71.503 ovine, 10.143 caprine, 32.680 porcine, 4.466 cabaline și 7.939 familii de albine. Anul trecut, la APA Neamț fermierii montani au depus cereri de plăți compensatorii pentru suprafața toală de 37.055 hectare. Este o subvenție suplimentară, specifică acestei zone.

*Facilități pentru tinerii fermieri

Prin această lege se instituie o schemă de ajutor prin care beneficiarii primesc 40% din valoarea investiției. Intensitatea sprijinului poate fi majorată cu câte 20 de puncte procentuale din costul standard, fără a depăși 90 de puncte procentuale din valoarea investiției pentru tinerii fermieri sau fermierii care s-au instalat ca șefi de exploatații agricole în cei cinci ani anteriori datei de depunere a cererii de înscriere în prezentul program. Aceste facilități se acordă și pentru investițiile care se realizează în zone montane sau defavorizate, dar și cooperativelor.
Sprijinul se acordă o singură dată pentru un beneficiar și pentru un singur obiectiv dezvoltat prin acest program.
Fondurile pentru realizarea stânelor montane sunt destinate numai beneficiarilor privați. Este vorba de persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale, grupuri de producători, cooperative, societăți comerciale care desfășoară activități în agricultură sau în industrie alimentară.

*Proiecte-tip pentru construirea stânelor montane

Agenția Zonei Montane pune la dispoziția beneficiarilor proiectul-tip de realizare a stânelor montane. Agenția elaborează și documentația tehnico-economică pentru realizarea și dotarea unei construcții-cadru, amplasată în zona montană, care corespunde standardelor în domeniu și se încadrează în bugetul previzionat pentru finanțarea acestui program.
Stânele montane realizate prin Program pot asigura prestări de servicii și altor beneficiari privați, așa cum sunt definiți în lege, pe bază de contracte de prestări-servicii.
Valoarea anuală a schemei, condițiile de eligibilitate, cheltuielile eligibile, modul de acordare a finanțării, precum și modalitățile de verificare și control se stabilesc anual, prin hotărâre de guvern, la propunerea Ministerului Agriculturii.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU