Bani pentru oierii din zona montană

*Centre de colectare, spălare și prelucrare primară a lânii
* Suma alocată: 5 milioane de euro pentru 8 centre zonale
Programul pentru înființarea centrelor de colectare, spălare și prelucrare primară a lânii din zona montană vizează realizarea de investiții pentru înființarea centrelor de colectare, spălare și prelucrare primară a lânii în localitățile din județele care au incidentă asupra zonei montane.
Pentru implementarea acestui pogram se instituie o schemă de finanțare prin care beneficiarii primesc până la 40% din valoarea investiției în vederea realizării de centre de colectare, spălare și prelucrare primară a lânii în zona montană.
Intensitatea sprijinului poate fi majorată cu câte 20 de puncte procentuale din costul standard, fără a depăși 90 de puncte procentuale din valoarea investiției pentru tinerii fermieri sau fermierii care s-au instalat în cei cinci ani anteriori datei de depunere a cererii de înscriere în acest program, investițiile care se realizează în zonele defavorizate, dar și cooperative.
*În Neamț: 238.092 oi și 56.804 capre
Fermierii nemțeni dețin 238.092 oi și 56.804 capre, din care aproape o treime se află în zona montană. Nu toți crescătorii de ovine și caprine au depus la APIA Neamț cereri de subvenții cuvenite acestor specii de animale, pentru că nu îndeplineau condițiile. La plata ajutorului național tranzitoriu au fost depuse cereri pentru un efectiv de 144.636 ovine și 21.975 capre.
Crescătorii de ovine din tot județul au depus la Direcția agricolă 372 de dosare pentru subvenția la lâna care va fi predată la un centru de colectare sau o unitate de procesare. Dosare din care rezultă colectarea a 260 tone din lâna obținută la tunsoarea oilor din această primăvara viitoare. Ponderea o va deține lâna de la oile din rasa Țurcană, în cantitate totală de 191 tone.
La Ministerul Agriculturii au fost trimise pentru avizare documentațiile pentru avizarea a 6 centre de colectare și de depozitare a lânii care vor fi amplasate în localitățile Dumbrava Roșie, Ștefan cel Mare, Sagna și două la Târgu Neamț.
*Zona montană, politică specifică
Beneficiarii programului sunt persoane fizice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi familial, cooperativele. Sumele necesare pentru finanțarea acestei scheme se asigură de la Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții.
Valoarea totală a programului este de 5 milioane de euro pentru un număr maxim de 8 centre și se asigură de la bugetul de stat.
Centrele de colectare, spălare și prelucrare primară a lânii în zona montană realizate de beneficiarii privați pot fi puse la dispoziție și altor producători agricoli sau crescători de animale care desfășoară activități agricole în principalele bazine tradiționale ale județului, în mod transparent, pe bază de contracte de prestări-servicii.
Veniturile agricultorilor din zona montană, în urma valorificării produselor vegetale sau animaliere pe care le obțin în gospodărie, sunt foarte mici și unele dintre produsele obținute în fermă nu pot fi valorificate, de exemplu lâna și pieile, din cauza lipsei unei rețele de colectare și valorificare a acestor produse.
Având în vedere aceste aspecte, zona montană trebuie să beneficieze de o politică specifică distinctă, definită conform principiilor dezvoltării durabile, care să vizeze reducerea dezechilibrului între zonele mai favorizate și cele montane. Acesta este un proiect de lege, iar prevederile lui se aplică odată cu intrarea în vigoare!
Tina CONDREA-ZĂPODEANU