APIA Neamț face plăți în zootehnie

*Bani pentru registrul de rasă și teste genealogice
*Anul trecut a achitat suma de 537. 442 lei
*Ajutorul financiar se va derula până în anul 2020
APIA Neamț a început plata ajutorului de stat pentru serviciile de întocmire şi menținere a registrelor genealogice şi pentru serviciile de determinare a calităţii genetice a raselor de animale, aferente lunii ianuarie 2018. Anul trecut, APIA Neamț a plătit pentru acest tip de beneficiari suma totală de 537. 442 lei, din care 300.532 lei pentru specia bovine și 236.910 pentru ovine.
La nivel național, suma totală autorizată la plată este de 1.619.154,44 lei  și se acordă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Reamintim că Guvernul a aprobat la începutul lunii februarie sumele prevăzute în anul 2018 pentru crescătorii de animale pentru înființarea şi menținerea registrelor genealogice ale raselor de animale şi pentru serviciile de determinare a calității genetice a animalelor. Anual sunt aprobate sumele pentru anul în curs.
Acestă schemă de ajutor de stat destinat sectorului zootehnic se aplică până în anul 2020, iar valoarea maximă alocată este de 759.250 mii lei.
*Beneficairi și cotele alocate
Ajutorul de stat este destinat fermierilor care au animalele înscrise în controlul oficial al perfomanțelor sau producțiilor și în registrele genealogice. Subvenționarea cărților de rasă și a testelor pentru determinare calității genetice se face prin Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Neamț. Ajutorul de stat este solicitat la APIA de către asociațiile crescătorilor de animale care dețin registrele genealogice pentru fiecare rasă și cele care se ocupă de controlul oficial al producțiilor. Pentru că aceste servicii care țin de cărțile de rasă și de teste genetice sunt subvenționate de către stat, crescătorii de animale plătesc tarife mai mici asociațiilor respective.
Intensitatea ajutorului de stat pentru efectuarea serviciilor este
de până la 100% din costurile administrative aferente întocmirii și menținerii registrelor genealogice și de până la 70% din costurile aferente testelor efectuate de terți sau în numele unor terți pentru determinarea calității genetice sau a randamentului genetic al șeptelului, cu excepția controalelor efectuate de proprietarul șeptelului și a controalelor de rutină cu privire la calitatea laptelui.
Tina CONDREA-ZĂPODEANU