După ce, toată vara, vremea deosebit de capricioasă l-a ţinut pe agricultor cu sufletul la gură, în toamnă a avut parte de timp mai bun la strânsul recoltelor. Atâtea câte seceta i-a permis să mai adune din câmp, ce-a rămas după „pârjolul” din vară.
„A fost un an agricol deficitar, nu falimentar,” este de părere Valentin Chiperi, director la Direcţia pentru Agricultură Neamţ. După care a şi explicat de ce: „Preţurile au fost cele care l-au ajutat pe agricultor. Şi nu numai. Anul nu a fost falimentar pentru că producţiile obţinute au acoperit cheltuielile. Normal, dacă luăm în calcul şi banii care vor veni de la APIA Neamţ. Apoi, nu este nici un agricultor care să fi avut numai o singură cultură. Dacă una a fost mai bună şi alta mai rea, pe total a ieşit bine. La general vorbind”.
Oricum, previziunile foarte sumbre din vară, la final, nu s-au adeverit în totalitate. Mai exact, la mai toate culturile, producţiile nu au fost pe atât de mici pe cât se credea. Bunăoară la porumb, ca să ne referim la cultura care ocupă cea mai mare suprafaţă, aproape jumătate din arabilul întregului judeţ Neamţ, s-a mizat pe o producţie medie de 2325 kg/ha şi s-a obţinut 2585 kg/ha. S-a ieşit bine şi la floarea soarelui, obţinându-se cu aproape 700 kg/ha mai mult decât se estimase. Din păcate, la sfecla de zahăr, estimatul aproape că „bate” cu realizatul. Cu un plus foarte mic, de vreo sută de tone la hectar. Cam la fel s-a întâmplat şi la cartofii de toamnă.