Amenajamentul pastoral condiționează subvențiile

*Aceste lucrări trebuie finalizate până la 31 decembrie 2018
*Din 2019, banii la pășune se dau numai pe amenajamente
*Dacă nu sunt făcute aceste lucrări, fermierii pierd subvenția!
*Neamț: 16 localități au finalizat amenjamentele, în lucru alte 5 proiecte
Fermierii pierd subvențiile pentru pășune și pajiști naturale, dacă pe aceste suprafețe nu sunt realizate amenajamente pastorale avizate de Direcția Agricolă Județeană Neamț. În joc sunt sume colosale, având în vedere că suprafețele de pășuni și fânețe sunt foarte mari, iar amenajamente pastorale sunt foarte puține. La nivelul județului Neamț avem o suprafață totală de 110.37 5 hectare, din care pășunile naturale ocupă 68.391 ha, iar fânețele naturale sunt pe 41.984 ha.
La finele anului trecut, primarilor li s-a mai dat răgaz de un an pentru realizarea amenajamentelor pastorale, ele trebuie să fie gata anul acesta. Din 2019, acordarea subvențiilor pe pășune este condiționată de existența amenajamentului pastoral pe pășuni și fânețe.
*La Direcția agricolă, cereri de la 77 din cele 83 de primării nemețene
Cum decurg lucrările la realizarea amenajamentelor pastorale nemțene ne spune Andi Grecu, director adjunct la Direcția Agricolă Județeană Neamț: „În momentul de față avem finalizate amenajamentele pastorale în 16 comune, în alte 5 proiectele sunt în lucru și care vor fi terminate până la începutul lunii aprilie. acțiunea de este în derulare într-un număr mare de comune, practic în tot județul. Sunt 77 de comune, din cele 83 unități administrativ-teritoriale nemțene, care au depus cereri la grupul de lucru constituit la Direcția Agricolă Neamț pentru întocmirea documentațiilor privind realizarea amenajamentelor pastorale. Vrem ca până la 15 mai proiectele să fie duse de primării până la stadiul realizării lucrărilor care le revin lor. Este vorba de cadastru, întocmirea tabelelor de parcelare pentru toate trupurile de pășuni și fânețe, care au ca utilizatori persoane fizice și juridice. La final, tabelele de parcelare vor fi oglinda amenajamentelor pastorale în care găsim orice fermier care va solicita subvenții pentru pășuni și fânețe, după data de 1 ianuarie 2019”.
Realizarea amenajamentelor pastorale s-a întârziat din două motive principale: primăriile n-au depus cereri la grupul de lucru constituit la Direcția Agricolă Neamț, iar fondurile alocate până acum pentru efectuarea studiilor pedologice și agrochimice au fost insuficiente.
*Modificările legislative au zorit autoritățile publice locale
Modificările privind organizarea, administrarea și exploatarea pajiștilor permanente care au pus pe jar toate autoritățile publice locale. Proiectul de amenajament pastoral cuprinde: descrierea situaţiei geografice, topografice şi planul parcelar al pajiştilor aflate pe teritoriul unităţii administrativ-teritoriale; descrierea solului şi a florei;  capacitatea de păşunat a pajiştii; lucrările de îngrijire şi îmbunătăţire a pajiştilor;  planul de fertilizare şi măsurile agro-pedo-ameliorative.
De întocmirea proiectelor de amenajament pastoral se ocupă primăriile, iar executarea acestora revine grupului de lucru format din specialişti de la consiliile locale, Direcția Agricolă Județeană Neamț și de la Oficiul pentru Studii Pedologice şi Agrochimice Neamț. Acum au la dipoziție mai puțin de un an pentru finalizarea lucrărilor la toate amenajamentele pastorale.
Tina CONDREA-ZĂPODEANU