Amenajamentele pastorale, obligatorii

Tina-AmenajamentRealizarea amenajamentelor pastorale va fi obligatorie pentru utilizatorii de pajişti care solicită subvenţia pe păşune, începând din 2016. E de sperat ca, până atunci, să se clarifice multele modificări care i se tot aduc Legii Pajiștilor.

Una dintre aceste noi reglementări vizează accesarea fondurilor europene aferente plăților pe suprafață, utilizatorii de pajiști având obligația de asigura încărcătura de animale  pe pășune, în oricare din zilele perioadei de pășunat sau cosirea de cel puțin o dată pe an a vegetației.

Amenajamentul pastoral reprezintă documentația care cuprinde măsurile tehnice, organizatorice și economice necesare ameliorarii și exploatării pajiștilor, în conformitate cu obiectivele de management ale pajiștilor. Documentația cuprinde date referitoare la actele de proprietate a suprafețelor de pajiști și planul cadastral, încadrarea în clase de calitate a terenului, stabilirea zonelor cu restricție și determinarea compoziției floristice. Se are în vedere și stabilirea perioadelor de pășunat, încărcătura, căi de acces, adăpost, parcelare în funcție de specie de animale.

La nivelul județului Neamț, suprafața totală de pășune este de 110.000 hectare, din care 68.000 pășune și 42.000 ha de fânețe.

*”Atentat” la bugetul local…

Primăriile vor plăti amenajamentele pastorale şi pentru pajiştile proprietate privată de pe raza localităţii respective. Consiliile locale vor iniţia procedura de închiriere ori concesionare a pajiştilor până la data de 1 martie a fiecărui an, începând din 2016. Tot de anul viitor, până la 1 martie a fiecărui an, primarii vor verifica respectarea încărcăturii de animale din contracte şi vor stabili suprafeţele disponibile pentru închiriat sau concesionat. De asemenea, pentru a beneficia de subvenţia pe suprafaţă pentru pajişti, utilizatorii şi proprietarii acestora trebuie să efectueze cel puţin o cosire pe an sau să asigure încărcătura minimă de animale.

Tina CONDREA